Utorak 10.07.2012.
17:30 >> 17:38h
Blic

SNS, SPS i URS potpisali sporazum

Formirana Nova Vlada
 

Sporazum su u sedištu naprednjaka potpisali lideri SNS, SPS, PUPS i URS Aleksandar Vučić, Ivica Dačić, Jovan Krkobabić i Mlađan Dinkić.

Dačić: Sporazum za jaku Srbiju

 

Lider socijalista i mandatar za sastav nove vlade Ivica Dačić kaže da bi nastavak konstituvne sednice mogao da bude 23. jula, a potom bi parlament izglasao novu vladu.

 

Dačić je rekao i da potpisani dokument nije sporazum o novoj vladi, "nego sporazum za jaku i pravednu Srbiju koja će biti na evropskom putu, ali će štiti svoje nacionalne interese".

 

Iako će biti orijentisana ka razvijanju tržišne privrede, vlada će, kako je istakao Dačić, biti okrenuta i ka postizanju socijalne pravde.

 

Prioritete nove vlade, kako je to i ranije isticano, biće borba protiv kriminala i korpucije čemu bi, kako je rekao Dačić, trebalo da doprinesu do sada uspostavljene veze sa međunarodnim agencijama i organizacijama.

Trojica lidera ovih stranaka postigli su saglasnost o evropskoj budućnosti Srbije, opredeljenosti buduće Vlade za žestoku borbu protiv korupcije i kriminala, kao i za ozbiljne i obimne ekonomske reforme, ističe se u saopštenju.

U delu sporazuma, što se državne politke tiče, oni će se zalagati za ubrzanje procesa evropskih integracija uz kako navode "maksimalne napore da se dobije datum za optočinjanje pregovora sa EU".

U dokumentu se takođe navodi da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova, o čemu priča i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

"Vlada Srbije želi normalizaciju života svih građana na teritoriji Kosova i Metohije. Potrebno je sprovesti sve ono što je dogovoreno u tehničkom dijalogu sa Prištinom i nastaviti dijalog na političkom nivou, uz učešće najviših državnih funkcionera", piše u tekstu sporazuma i napominje da će se pitanje Kosova i Metohije rešavati mirnim sredstvima i da će se prihvatiti rezultati dijaloga Beograda i Prištine, koji je postigla prethodna Vlada.

Deo sporazuma se odnosi i na saradnju u regionu pa se tako navodi da će se voditi "balansirana spoljna politika i da će nova Vlada Srbije sarađivati sa svim zemljama sveta u interesu Srbije".

Pomirenje u regionu je takođe deo dokumenta, a kada je reč o BiH, potpisnice (SNS, SPS, URS) se obavezuju da će u okviru Sporazuma o specijalnim odnosima zalagati za potpuno poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i razvijati najbolju kulturnu, ekonomsku i svaku drugu saradnju sa Republikom Srpskom.

Izglađeni nesporazumi

 

Lider naprednjaka Aleksandar Vučić je podsetio da je zemlja u teškoj krizi, da je stanje javnih finansija gore nego ikad i da će nova vlada odmah morati da se suoči sa brojnim probelemima, od punjenja budžeta do stanja na Kosovu i Metohiji.

 

Vučić se zahvalio kolegama iz PUPS-a, jer je na njihovu inicajativu uneta dopuna u sporazum koja će omogućiti da svi penzioneri koji mesečno primaju manje od 15.000 dinara, a ne samo oni u Beogradu, dobiju trinaestu penziju kao pomoć.

 

Potpisivanje sporazuma juče je nakratko bilo dovedeno u pitanje, jer je Partija ujedinjenih penzionera Srbije, nezadovoljna tretmanom u pregovorima, zatražila da se dopuni koalicioni sporazum, koji je predložio SNS.

 

U međuvremenu, izglađeni su nesporazumi unutar koalicije SPS-PUPS-JS, ali detalji nisu saopštavani.

2024 © - Vesti online