Utorak 10.07.2012.
20:22
Beta

"Radila sam po nalogu sekretara, a ne Sanadera"

 "Radila sam po nalogu sekretara, a ne Sanadera": Marica Glavaš
 

Ona je rekla da su joj jedini nadređeni bili tadašnji glavni sekretar HDZ-a Ivan Jarnjak, a kasnije Branko Bačić.

Računovodstvo je preuzela nakon što je s mesta šefice računovodstva smenjena jedna od optuženih u aferi "Fimi medija" Branka Pavošević.

Glavaš je, kako je ispričala pred sudom u Zagrebu, došla 2008. na poziv tadašnjeg predsednika HDZ-a i vlade Ive Sanadera kojeg je znala još iz 1980-ih. Ona je rekla da je Sanader pozvao da sredi finansije pošto je državna revizija uočila nepravilnosti u stranačkim knjigama, a njemu je bilo važno da se sve radi propisno.

Svedokinja je rekla da je po odlasku s vlasti Ive Sanadera glavni sekretar HDZ Branko Bačić obavestio da će joj bivši stranački blagajnik Mladen Barišić, takođe optužen u tom slučaju, doneti dva miliona kuna i 300.000 evra koje je položila u stranačku
blagajnu budući da joj je rečeno da to nije vezano uz njen posao.

Ispričala je da nikad nije bila u Sanaderovoj kancelariji u HDZ-u zbog čega je jednu stranačku koleginicu zamolila da joj ga pokaže kako ne bi morala da se u Splitu stidi što tamo nije bila.

Iduće sedmice svedočiće bivši ministar zdravlja Darko Milinović koji je navodno primao najveće pojedinačne iznose iz "crnog fonda" HDZ-a.

Ivo Sanader i još deset fizičkih i pravnih osoba uključujući i HDZ kao prvu stranku koja se tereti za korupciju, optuženi su za izvlačenje oko 10 miliona evra iz državnih preduzeća i ministarstva preko privatne marketinške agencije Fimi medija. Oko četiri miliona evra navodno je završilo u "crnom fondu" HDZ-a, a oko dva miliona kod
Sanadera.

U slučaju "Fimi medija" krivicu su priznali bivši blagajnik HDZ-a i šef carine Mladen Barišić, bivša blagajnica HDZ-a Branka Pavošević i vlasnica marketinške agencije Fimi medija po kojoj je slučaj i dobio ime, Nevenka Jurak.

Njih troje nisu se, međutim, nagodili s tužilaštvom kao optuženi Anita Lončar-Papeš i Bojan Dimić, preko čijih se firmi, u saradnji s Fimi medijom, takođe "izvlačio" novac. Lončar-Papeš osuđena je na 11 meseci zatvora, Dimić na šest meseci, a zajedno državi moraju da vrate 3,8 miliona kuna.

Krivicu su na početku suđenja odbacili Sanader, HDZ, kao i njihov bivši portparol Ratko Maček. Bivši premijer tereti se u još nekoliko slučajeva za korupciju.

2024 © - Vesti online