Nedelja 24.01.2010.
14:08
Vestionline

Novo iz Al Kaide: Žene samoubice

 Velika Britanija proglasila visok stepen opasnosti od terorizma
 

Prema informacijama američkih vlasti, jemenske grupe odgovorne za pokušaj rušenja aviona iznad Detroita, odnedavno treniraju žene samoubice.

Detalji o njihovom postojanju u javnost su izašli nekoliko sati nakon britanskog proglašenja visokog stepena opasnosti od terorizma.

Pretnja je navodno došla od strane jemenskih militanata, koji su, prema britanskim obaveštajcima, dokazali "volju i sposobnost" napadom na Detroit.

Britanski Mi5 tvrdi da postoje indicije o mogućoj otmici indijskih putničkih aviona, avio prevoznika Air India ili Indian Airlines. Navodno, pripadnici Al Kaide iz Pakistana planiraju da otmu avion na letu iz Mumbaija ili Nju Delhija, i da napadnu jedan od britanskih gradova - tvrdi "Times."

Prema do sada prikupljenim inforamcijama, Mi5 vjeruje kako je teroristički napad na Veliku Britaniju "vrlo izgledan".

Američki carinici i pripadnici sigurnosnih službi posebno su upozoreni na ženske bombaše-samoubice koje bi mogle da pokušaju da uđu u Sjedinjene Države.

Najmanje dve ženske osobe sumnjiče se za povezanost s ogrankom Al Kaide koji deluje na Arapskom poluotoku.

 

Ričard Klark, bivši antiteroristički savetnik Bele Kuće tvrdi kako islamisti imaju trenirane žene.

 

"Nemamo nikakve informacije o njima, ne izgledaju poput terorista, ne moraju čak niti biti arapskog porekla".

 

Iako su žene-samoubice od ranije poznate u borbama Al Kaide u Iraku, kao i Palestinaca protiv Izraela, još nisu korišćene za mete u Evropi i Sjedinjenim Državama.

2024 © - Vesti online