Utorak 10.07.2012.
08:24 >> 12:18h
Beta, Vestionline

Danas je Dan nauke - Teslin rođendan

Obeležavamo 156 godina od rođenja Nikole Tesle
 

U beogradskoj galeriji "Ozon" je otvorena izložba "Teslina vizija interneta". Izložba je inspirisana Teslinim projektom "Svetski sistem" iz 1900. godine, u kojem je u 12 tačaka, dao "viziju onoga što je ljudima danas dostupno putem interneta i komunikacione tehnologije". Govoreći tadašnjim tehničkim rečnikom, opisao je ono što se danas zove bežični internet, mobilna telefonija i dži-pi-es.

Takođe, njegovo predviđanje izneto Njujork tajmsu 1909. godine, pojedini današnji proizvođači smatraju vizijom sadašnjih pametnih telefona.

Izložba "Teslina vizija interneta" je pokušaj da se prikaže šta je od Teslinih dela sa početka 20. veka realizovano danas. Postavka obuhvata panele na kojima su

Zanimljivi tekstovi o Tesli:

 

* Tesla - tvorac budućnosti

 

* Teslin intervju iz 1899: Ja sam poražen čovek

 

* Mađioničarska priča o Nikoli Tesli

uporedno predstavljene Tesline vizionarske reči, stare fotografije tehnike iz Teslinog vremena i opis informaciono-komunikacionih tehnologija današnjice čiju okosnicu čini upravo internet.

Autor izložbe je multimedijalni umetnik Lazar Bošković, a pored prikaza u Ozonu, ovaj projekat ima i poseban veb sajt, na kojem se mogu naći korisni linkovi i drugi materijali važni za ovu temu.

Izložba, inspirisana Teslinim projektom, posetioci mogu da pogledaju do 13. jula.

Muzej Nikole Tesle u Beogradu danas će otvoriti tri izložbe - "Diplome Nikole Tesle" u Muzeju, "Plavi portret Nikole Tesle" u galeriji "Ikar" u Zemunu i "Čestitke Tesli" u zemunskoj "Kuli na Gardošu".

Beogradski Centar za promociju nauke, povodom 10. jula, koji se od prošle godine zvanično obeležava i kao Dan nauke u Srbiji, organizuje besplatne posete Astronomskoj opservatoriji na Zvezdari, koja postoji već 125 godina, kao i tribinu o Higsovom bozonu.

Na tribini "Lov na Higsov bozon: Da li je otkrivena Božja čestica?" u Galeriji nauke i tehnike SANU vodeći srpski fizičari govoriće o aktuelnom naučnom otkriću nove subatomske čestice koja bi mogla biti Higsov bozon i o tome koliko je to otkriće pouzdano.

Dan Nikole Tesle u Nijagari


Kanadski grad Nijagara obeležavaće ubuduće današnji dan kao Dan Nikole Tesle.

Kod spomenika Nikoli Tesli pored Nijagarinih vodopada današnji dan biće proglašen za Dan Nikole Tesle
 

Na svečansti koja će se održati kod spomenika Nikoli Tesli pored Nijagarinih vodopada gradonačelnik grada Nijagara Fals Džim Diodati proglasiće ovaj dan, na koji je rođen ovaj slavni naučnik srpskog porekla, za Dan Nikole Tesle.

Kako najavljuju iz Srpske škole Nikola Tesla, koji su pokrenuli ovu inicijativu, na svečanosti će se obratiti vicekonzul Srbije u Torontu Ivana Stefanović i rukovodilac Nacionalnog parka Nijagara Džulius Tompson.


Na Nijagarinim vodopadima je 1893. godine izgrađena prva hidrocentrala na kojoj su primenjeni Teslini izumi.

2024 © - Vesti online