Ponedeljak 09.07.2012.
22:45
Beta

Albanci krvnički tukli Makedonca do smrti

"Napadnuti muškarac je pripadnik manjinske zajednice u Tetovu (makedonske), a napadači većinske zajednice (albanskoj)", kazao je Frans presu portparol policije Marijan Josifovski.

"Jedan osumnjičeni je uhapšen, a za drugim tragamo. Nemamo informacija o motivu" napada, dodao je porparol policije.

Žrtvu, muškarca u 60. godinama, napala su iz za sada nepoznatih razloga dvojica Albanaca, starosti 21 i 22 godine. Proteklog proleća zabeleženo je nekoliko incidenata između pripadnika dve zajednice.

Sredinom aprila, petorica Makedonaca su nađena mrtva nedaleko od Skoplja. Nakon hapšenja tri osobe zbog umešanosti u ta ubistva, usledili su sukobi policije i albanskih demonstranara koji su tražili njihovo oslobađanje.

U martu, pošto je dvojicu Albanaca ubio makedonski policajac u incidentu koji, kako se veruje, nije imao etničku pozadinu, dogodilo se nekoliko incidenata u kojima je bilo petnaestak povređenih.

Odnosi između Albanaca i Makedonaca napeti su od sedmomesečne oružane pobune albanskih ekstremista 2001. godine. Taj sukob je avgustu 2001. okončan sporazumom postignutim u Ohridu o većim pravima za albansku manjinu koja čini 25 odsto među dva miliona stanovnika Makedonije.

2024 © - Vesti online