Ponedeljak 09.07.2012.
21:12
Srna

Karadžić traži informacije od Bila Klintona

Karadžićeva odbrana smatra da Klinton ima relevantne informacije
 

- Postoje razlozi da se veruje da Klinton ima informacije koje su relevantne i neophodne za odbranu u Karadžićevom predmetu - navodi se u podnesku i dodaje da su dosadašnji napori da se obezbedi intervju sa Klintonom bili bezuspešni.


U podnesku se precizira da odbrana očekuje odgovore na pitanja u vezi sa švercom oružja za Armiju Bosne i Hercegovine iz Irana preko Hrvatske, od maja 1994, čemu se SAD nisu protivile.


Od početka maja 1994. pa do kraja 1995, iz Irana su preko Hrvatske u BiH prebačene ogromne količine oružja i municije, a veći deo materijala prebačen je u takozvane zaštićene zone Srebrenica i Žepa, navodi odbrana

Bil Klinton

"Klinton je 16. avgusta 1995. godine lično poslao na Balkan delegaciju sa inicijativom da se okonča rat. Njegovi predstavnici informisali su muslimanske lidere u BiH da, ukoliko njihovi napori budu bezuspešni, a Unprofor se povuče iz Bosne, SAD treba da budu spremne da ponude muslimansko-hrvatskoj federaciji saradnju, uključujući oružje, obuku i podršku, kao i direktno učešće NATO u vazdušnim operacijama", navodi se u podnesku.


U dokumentu se dodaje da je 28. avgusta 1995. došlo do granatiranja sarajevske pijace Markale, što je poslužilo kao izgovor/opravdanje za NATO bombardovanja srpskih položaja.

2024 © - Vesti online