Ponedeljak 09.07.2012.
15:03
24sata.rs

CERN: Za tamnu materiju još milijardu i po €

Foto: Arhiva
 

Ulaganje o kome je reč trebalo bi da omogući da se snaga mlazeva čestica udesetostruči, što bi, kako se u Cernu nadaju, moglo dovesti do stvaranja i detektovanja tamne materije u kolajderu. Prema dosadašnim planovima, nakon LHC treba da se gradi Linerni elektronsko-protonski kolajder, dug destine kilometara, čija izgradanja bi koštala 10 do 20 milijardi evra. Nakon otkrića Higsovog bozona naučnici imaju tačniju predstavu kakvo postrojenje im je zaista potrebno, kao svojevrsna “fabrika bozona”, kako bi se utvrdilo da li je pronađena čestica Higsov bozon predviđen Standarnim modelom, ili pak nešto egzotičnije, što otvara vrata produbljivanju teorije elementarnih čestica.

Ovo ulaganje u fundamentalnu nauku deluje spektakularno, ali u poređenju sa 5 najskupljih civilnih projekata na svetu je dosta skromno.

Najveći novac i dalje se, međutim, investira u vojne projekte i istraživanja. Poređenja radi, godišnji budžet američke Vojne agencije za savremene istraživačke projekte (DARPA) iznosi 3,2 milijarde dolara, dok je ukupni vojni budžet SAD samo za 2010. godinu iznosio 683,7 milijardi dolara.

2024 © - Vesti online