Ponedeljak 09.07.2012.
16:16
Večernje novosti

Carski rez u modi

Foto: Arhiva
 

Ne tako jednostavan, ali podjednako popularan među ženama, naročito glumicama i pevačicama, jeste i carski rez. Prema poslednjim zvaničnim podacima, više od 36 odsto žena u Srbiji porođeno je u operacionoj sali.

- Najbolji porođaj je onaj koji se obavi prirodnim putem - kaže dr Spaso Anđelić, ginekolog i načelnik Odeljenja dnevne bolnice Ginekološko-akušerske klinike „Narodni front“. - Visok je, međutim, procenat carskih rezova u Srbiji, a naročito u našoj klinici, jer ovde dolaze najteži slučajevi iz cele zemlje. Postoje komplikovane situacije koje zahtevaju ovakav porođaj i ne postoji nijedan drugi način da se on izvede.

U Srbiji je u 2010. godini od 67.142 porođaja čak 24.548 završeno carskim rezom. Ovo se odomaćila kod trudnica, pa ima slučajeva da se u dogovoru sa doktorom odradi carski rez iako za to ne postoje nikakve medicinske potrebe.

Iako ne postoje precizni podaci o tome koliko prosečno traje porođaj u Srbiji, stručnjaci smatraju da je, prirodnim putem, prvorotkama potrebno od osam do 16 sati, dok se žene koje već imaju decu porađaju nešto kraće. Postoji i norveška studija koja objašnjava da nervoznim ženama potrebno osam sati da bi se porodile, dok kod onih koje su smirene i opuštene porođaj traje šest i po sati.

Svakako, miljenica mnogih žena jeste epiduralna anestezija. Svake godine je sve veći broj onih koje se odluče za bezbolno donošenje na svet. Mnoga porodilišta u Srbiji, međutim, nemaju mogućnost da pruže budućim majkama ovu uslugu. Nedostatak anesteziologa najviše utiče na to.

- Epidural je poboljšao porođaj i doprineo je tome da se žene lakše odlučuju da rode drugi ili treći put - objašnjava dr Anđelić.

- Kada joj se da anestezija, žena oseća kontrakcije i napone, ali nema bolove. Trauma od porođaja tada gotovo i da ne postoji.

I većina stručnjaka složiće se da je najbolje za majku i bebu kada se pusti da priroda učini svoje. Zbog toga smatraju da ništa ne treba ubrzavati, osim u situacijama kada postoji neki medicinski razlog, kada je ugrožen život majke ili deteta.

2024 © - Vesti online