Nedelja 08.07.2012.
20:03
24sata.info

Postoje li vanzemaljci: Danas 65 godina od afere Rozvel

Foto: Arhiva
 

Misteriozan događaj pokrenuo je lavinu priča o postojanju vanzemaljaca, dok su mnogi uvereni u teoriju zavere prema kojoj američka vlada pokušava sve zadržati u tajnosti.

Godine 1947, 8. jula, NLO se srušio u blizini privatnog imanja 50-ak kilometara nedaleko od grada Rozvel, a tamošnja vojska odmah je objavila da je reč o "letećem tanjiru". Samo dan kasnije, službena izjava je promenjena u pad običnog meteorološkog balona, a incident je podstakao niz kontroverzi i rasprava koje i danas traju.

Incident je gotovo zaboravljen, čak i od strane istraživača koji su tragali za NLO-ima, a 1978. godine ufolog Stenton T. Fridman intervjuisao je Džesija Marsela koji je bio prisutan kod otkrivanja spornih krhotina. Marsel je bio uveren da je američka vojska zataškala srušeni vanzemaljski svemirski brod, a svemu je pomoglo i pojavljivanje priče u nekoliko dokumentaraca.

S vremenom počeli su da se pojavljuju novi svedoci s novim "značajnim" detaljima, uključujući i tvrdnje o saradnji američke vojske i vanzemaljaca. Pojavile su se priče o čak 11 srušenih NLO-a i navodnim zastrašivanjima svedoka koje je provodio FBI.

Zanimljiva je i priča pogrebnika Glena Denisa koji tvrdi da su u bazi u Rozvelu provedene autopsije nad mrtvim telima vanzemaljaca.

Američka vlada, ali i mnogi istaknuti istraživači NLO fenomena misle da ceo slučaj nema nikakve veze s vanzemaljcima.

Incident u Rozvelu, bio on zasnovan na stvarnim činjenicama ili ne, postao je popularna tema obrađena u mnogim filmovima, televizijskim serijama, video igrama i knjigama, a u gradu Rozvelu svake godine se održava trodnevna manifestacija na kojoj gostuju brojni naučnici, autori knjiga i teoretičari, a sam grad pretvoren je u turističku atrakciju.

2024 © - Vesti online