Nedelja 08.07.2012.
14:14
RTS

Terali ga da vežba samoubistvo dok se nije ubio

Dečaku niko nije hteo da pomogne, iako se svima obraćao

Dečak iza grada Ocu, prefektura Šiga, čiji ime nije otkriveno javnosti, izvršio je samoubistvo početkom oktobra prošle godine bacivši se sa vrha četrnaestopratnog solitera u kojem je živeo, pri tom ne ostavivši za sobom nikakvu poruku o tome šta ga je moglo nagnati da oduzme sebi život.

Pročitajte još:

Odmah posle tragičnog događaja, Prosvetni komitet grada dao je đacima iz njegove škole da ispune upitnik o ponašanju preminulog dečaka neposredno pred smrt, kao i o tome da li je on bio maltretiran, ali je na osnovu rezultata te ankete, medijima koji sa pažnjom prate rastući problem maltretiranja u japanskim školama, samo šturo saopštio da je bilo maltretiranja ali da ne postoji jasna uzročno - posledična veza između toga i samoubistva.

Više od pola godine od nemilog događaja, u javnost su počeli da cure surovi detalji o maltretiranju deteta, nebrizi nastavnika i prikrivanju odgovornosti školskog rukovodstva i grada, koji je vlasnik i upravitelj škole. U odgovoru na upitnik đaci su još u oktobru napisali da je nastradali dečak bio više puta tučen od strane huligana iz iste škole i čak prisiljavan da vežba samoubistvo, a da su nastavnici više puta videli maltretiranje, ali da su se pravili da se ništa ne dešava.

Jedan od nastavnika je jednom, napisali su učenici, mada je verbalno upozorio huligane, zajedno sa njima počeo da se smeje maltretiranom dečaku. Đaci su takođe posvedočili i da se nastradali dečak telefonom u više navrata obraćao razrednom starešini, da je pri tom plakao, ali da razredni uprkos tome ništa bitno nije učinio.

Gradski prosvetari iz Ocua, uprkos svemu tome, doneli su zaključak da ne postoji jasna veza između maltretiranja i samoubistva i sada se novinarima pravdaju da u javnost nisu izneli podatak o tome da je dečak prisiljivan da vrši pripreme za samoubistvo i da se žalio razrednom starešini, jer za to, osim priče školskih drugova, nije bilo konkretnih dokaza.

U sličnom maniru, otac dečaka odbijen je u policiji kada je pokušao da podnese krivičnu prijavu protiv huligana, pod izgovorom da je reč o samoubistvu i da se ne mogu dobiti direktne izjave od žrtve, te da bi u takvim uslovima bilo nemoguće ustanoviti krivičnu odgovornost huligana.

Pod pritiskom medija i ogorčenih građana, koji telefonom i na druge načine protestuju, gradska vlada Ocua donela je u ponedeljak odluku da formira telo sastavljeno od nezavisnih eksperta koji će istražiti sve što se dešavalo pre i posle tragedije. I prefekturalne vlasti su najavile osnivanje vanrednog komiteta a očekuje se i da nadležno japansko ministarstvo pokrene istragu o celom događaju i načinu na koji se grad odnosio prema njemu.

Japanski mediji javljaju da su u istoj prefekturi, ali u mestu Takašima, mesec dana posle ovog tragičnog slučaja, tri đaka uhapšena zbog maltretiranja u kojem su terali svog druga da se skine go i onda ga slikali, i prisiljavali da telesne izlučevine koje su mu predali u ruke namaže na automobil nastavnika.

2024 © - Vesti online