Ponedeljak 26.10.2009.
18:28 >> 18:30h
Tanjug

Proizvođači ulja držali monopol

Ministarstvo trgovine i usluga je 12. avgusta obavestilo Komisiju za zaštitu konkurencije da je, prikupljanjem podataka od trgovinskih lanaca "Delta Maksi“, "Merkator“ i CBA, došlo do saznanja da su proizvođači jestivog suncokretovog ulja postigli dogovor o istovremenom ukidanju ranije važećih promotivnih i nacionalnih rabata (u periodu od 1. do 3. juna i od 1. do 3. jula) koje su odobravali trgovcima. To je, kako navodi Komisija, u junu i julu 2009. godine dovelo do povećanja maloprodajne cene ulja.


Komisija se zatim obratila proizvođačima ulja, od kojih je zatražila da dostave podatke o strukturi cene i rabatima, koje su u periodu od 1. janura prošle do 31. jula ove godine, odobravali trgovcima.

Postojanje zabranjenog sporazuma i njegove učesnike prijavio je istog dana i "Metro Keš end Keri", dostavivši ugovore sa svojim dobavljačima "Dijamant i Invej" (u čijem sistemu posluju „Sunce“ i „Vital“), u kojima je ugovoren poseban rabat za definisanje cene i poseban rabat za razmenu informacija.


Priložena elektronska korespodencija između ugovornih strana, navodi Komisija, upućivala je na to da su u poslovanju primenjivale sistem minimalnih preporučenih preprodajnih cena.

Imajući u vidu da su pojedine odredbe prijavljenih ugovora protivne Zakonu o zaštiti konkurencije, ispunjeni su uslovi da se po službenoj dužnosti pokrene postupak protiv ugovornih strana.

2024 © - Vesti online