Subota 07.07.2012.
17:49
Jutarnji.hr

Hrvati otpisuju dugove siromašnima

Zgrada hrvatske Vlade
 

"Ako niste platili kaznu za prebrzu vožnju ili komunalnu nadoknadu, velike su šanse da nećete ni morati. Proizlazi to iz nove Vladine uredbe o kriterijumima, merilima i postupku za odlaganje plaćanja ili oprost dugova", piše "Jutarnji" i napominje da se radi o građanima koji primaju socijalnu pomoć.

Pravo na delimičan ili potpuni otpis duga imaju oni dužnici koji žive u stanu ili kući do 35 kvadratnih metara, što se uvećava za dodatnih deset kvadrata za svakog člana domaćinstva.

U suštini, tako se uvodi imovinski cenzus i u naplatu potraživanja koja država ima prema dužnicima, što će uskoro postati uslov i za primanje raznih oblika socijalne pomoći, piše list.

"Tačno je da se uvodi imovinski cenzus. To je neophodno jer sledeće godine ulazimo u EU, a tamo se on primenjuje", rekao je za Jutarnji visokopozicionirani izvor iz hrvatske vlade.

I u Ministarstvu finansija su potvrdili da država želi da zaštiti osobe slabijeg imovinskog stanja, koje nisu u stanju da plaćaju kazne i naknade. Ipak, nema podataka o broju ljudi ili o iznosima koje duguju.

Za otpis dugovanja biće potrebno podnošenje zahteva nadležnim telima, koja će iznose do 30 kuna, moći i samoinicijativno da otpisuju.

"Jutarnji" napominje da se uredba odnosi na kazne, prekršaje, naknade i birokratske troškove, a da se ne opraštaju poreski dugovi, dugovi za doprinose građana, kao ni neplaćeni računi za struju, vodu ili gas.

2024 © - Vesti online