Petak 06.07.2012.
22:28
Beta

Bivša "rafovka" osuđena zbog ubistva iz 1977.

Suđena od septembra 2010, bila je optužena da je imala "odlučujuću ulogu" u atentatu 7. april 1977. na saveznog tužioca Zigfrida Bubaka, njegovog vozača i telohranitelja, aktivno doprinevši pripremi napada.

Bivša pripadnica "Frakcije Crvene armije" (RAF), koja je terorisala Nemačku 1970-1980. godine: Verena Beker
 

"Optužena se tokom grupnog sastanka (RAF) žestoko zalagala da se izvrši napad na saveznog tužioca", rekao je predsednik suda, Herman Viland. On je rekao da, pošto je "Beker ranije bila jedna od šefica te grupe", kasnije, kada to više nije bila, nema "nikakvih dokaza da je direktno učestvovala u planiranju ili izvršenju nekog dela".

Međutim, ona je ipak "učestvovala u odlučivanju" da se počini ubistvo i podržavala one koji je kasnije počinili zločin, rekao je on.

Optužba je 14. juna zatražila četiri i po godine zatvora za nju, ali i da se uzme u razmatranje vreme već provedeno u zatvoru, dok je odbrana tražila oslobađanje.

Advokati Verene Beker su oštro kritikovali Majkal Bubaka, sina ubijenog tužioca koji je podneo tužbu, jer je tvrdio da je optužena nesporno učestvovala u atentatu, optuživši ga da je saradnik obaveštajne službe.

Za 90 dana suđenja saslušano je 160 svedoka, ali nijedan direktan očevidac. Verena Beker koja je prisustvovala suđenju kao slobodna, rekla je da nije bila na mestu zločina.

Kaznu joj je izrekao isti sud koji je na doživotni zatvor 1975. osudio osnivače RAF Andreasa Badera, Gudrun Enslin i Jan-Karla Raspea.

Osnovan 1970, a rasformiran 1998, RAF je terorisao Nemačku skoro tri decenije vršeći atentate u kojima je ubio 34 čoveka. Vrhunac je bio 1977: ubistva nekoliko visokih državnih zvaničnika i privrednika, otmica aviona "Lufthanze" na putu za Mogadiš - što je obavio palestinski komandos - saveznik RAF, i samoubistvo jednog od
lidera RAF u zatvoru. 

2024 © - Vesti online