Petak 06.07.2012.
15:42
24 sata

Ejmi dobija spomenik u Beogradu?

Iako se Ejmi nije proslavila u Beogradu, akciju podizanja spomenika podržali i muzičari i kritičari
 

Akciju je pokrenuo portal telegraf.rs i svi zainteresovani mogu svoj glas i podršku, kao i predloge za tačnu lokaciju i vrstu spomen – obeležja ostaviti na na fejsbuk strani “Podignimo spomenik Ejmi Vajnhaus u Beogradu” i (ili) tviter profilu @AmyWinehouseBgd.


- Iako 18. juna prošle godine nije održala koncert za pamćenje, ova diva senzacionalnog glasa zaslužila je da joj se oda počast tamo gde je održala svoj prvi koncert na Balkanu, ispostaviće se i poslednji u kratkoj ali sjajnoj karijeri britanske pevačice koja je nedugo potom 23. jula 2011. preminula u svom stanu u Londonu – navodi Telegraf.rs.  

Portal podseća da je Ejmi svojim originalnim pesmama za svega nekoliko godina prodrmala svetsku muzičku scenu i ostavila iza sebe sijaset nezaboravnih hitova.

Krajnju reč ima Komisija

 

Inicijativu da ulica, plato ili trg ponesu nečije ime može Komisiji za imenovanje trgova i ulica da podnese svako, od pojedinaca, do udruženja, grupa građana, opština... Isto je i u slučaju inicijative da se u Beogradu postavi spomen – obeležje.


- Predlog mora biti preciziran, sa tačnom lokacijom na kojoj bi se spomen- obeležje nalazilo i jasnom skicom izgleda, uz sve potrebne saglasnosti i dozvole. Ukoliko je u pitanju spomen – obeležje u vidu spomenika Komisija je ta koja razmatra predlog, donosi ocenu i ako je mišljenje pozitivno, konačnu odluku donosi Skupština grada. Ukoliko je u pitanju ploča kao spomen - obeležje, onda krajnju reč ima Komisija – objašnjava Slobodan Stanimirović, predsednik ove Komisije.


- Obeležavanje uspomene na poslednji izlazak na scenu zvezde kakva je bila Ejmi, na dostojanstven način, najmanje je što Beograd može da učini u pisanju jednog poglavlja u istoriji rokenrola i popularne kulture. Očekujemo i podršku Ejmine porodice, kao i podršku britanskih medija i novinara, a već u narednih mesec dana mogli bi i zvanično da predamo inicijativu gradskim vlastima u Beogradu – kaže za "24 sata" Antonije Kovačević, glavni i odgovorni urednik Telegraf.rs.
 

Akcija je već naišla na dobre reakcije i podršku mnogih muzičara, glumaca i kritičara, među kojima su i Peca Popović, Petar Janjatović, Sergej Trifunović, Srđan Gojković Gile, Zvonimir Đukić, Branislav Babić Kebra, Dragoljub Đuričić i drugi.


- To je OK akcija, jer Ejmi Vajnhaus je sigurno jedna od najvažnijih umetnika koji su se pojavili poslednjih 20 godina. Imajući u vidu činjenicu da je njen poslednji koncert bio na Kalemegdanu, ideja ima osnova. Bez obzira što je taj nastup bio tužan, što su je ljudi izviždali, ipak se radi o istorijskom događaju. Uostalom, treba obeležavati trenutke bitne za popularnu kulturu, a Ejmi to sigurno zaslužuje jer iza nje su ostale pesme koje će se slušati decenijama – rekao je Gile.

2024 © - Vesti online