Petak 06.07.2012.
10:46
Blic

Vukajlović: Vlada i ministri insistirali na vakcinama

Bivša direktorka RZZO Svetlana Vukajlović
 

Ona je negirala krivicu naglašavajući da su navodi optužnice “neosnovani, nerazumljivi, odnosno netačni i u kontradikciji kako sa zakonskim propisima tako i međusobno”.


- U predmetu nema dokaza koji dovode u vezu mene i ostale optužene, koje ne poznajem i nisam sa njima bila u bilo kakvom kontaktu pre zaključenja ugovora o nabavci vakcina, a Ljubomira Pavićevića (direktor “Detapa”) sam prvi put u životu srela u sudnici u toku istrage - rekla je Svetlana Vukajlović.

Osim nje i Pavićevića optuženi su Smiljka Mileusnić Adžić, direktorka “Jugohemije”, i Vladimir Gravar, direktor “Jugohemije farmacije”.


Ona je navela da je njena odluka o izboru “Jugohemije” za najboljeg ponuđača bila u skladu sa postojećim zakonima jer je to preduzeće nakon obavljenog tendera za nabavku vakcina predložila Komisija za javne nabavke, a preporuku je dala i Vlada Srbije.


Vukajlovićeva je istakla da su nerazumljivi navodi optužbe da je naložila da se postupak nabavke vakcina sprovede i da se pozovu svi poznati proizvođači s obzirom na to da je to bila njena zakonska obaveza.


- Nisam se bavila time ko je konkretno predstavnik bilo kog proizvođača, niti u spisima predmeta postoji i jedan dokaz za ovakvu tvrdnju - rekla je Vukajlovićeva.

Ona je napomenula i da nije jasno kako je “Jugohemiji farmaciji” pribavljena imovinska korist, a naneta šteta budžetu.


- Navodi se da je naneta šteta za ceo iznos razlike u ceni, na koju svako ko učestvuje na tenderu ima pravo i koju diktira odnos ponude i potražnje, odnosno konkurencije. Ako bi se ovakav stav tužilaštva prihvatio, onda bi se izbor svakog ponuđača na svakom tenderu mogao smatrati pribavljanjem koristi za ponuđača i štetom za budžet - zaključila je Vukajlovićeva.

2024 © - Vesti online