Petak 06.07.2012.
12:04
N. S. Preradović - Vesti

Šutanovac je test za državu

Vladimir Radomirović, glavni urednik portala "Pištaljka"
 

Prijavili ste Agenciji za borbu protiv korupcije Dragana Šutanovca zbog izgradnje stambenog objekta u Beogradu, na Vračaru. Kakva su vam očekivanja?
- Javnost ima pravo da sazna sve okolnosti pod kojima se ova stanogradnja realizuje. To po hitnom postupku treba da rasvetli Agencija za borbu protiv korupcije. Nedopustivo je da onog trenutka kada je otkrivena ministrova stanogradnja on javno izjavljuje da ne zna koliko će ga koštati investicija, kolika je kvadratura stana, ali tvrdi da će sa suprugom uzeti kredit. To otvara pitanje kako je izgradnja objekta uopšte počela ako Šutanovac do sada nije uložio svoj novac i ko je umesto njega i supruge garant za pokriće ove investicije.
 

Sarkozija jure za manje

Kako bi na ovakav slučaj reagovali na Zapadu?
- Poreznici su odmah upali u kuću Nikole Sarkozija, bivšeg francuskog predsednika zbog sumnje da je uzeo donaciju od 50.000 evra. Kod nas se ne reaguje, a u pitanju je mnogo veći novac, a mi smo puno siromašnija zemlja od Francuske.

Šta na to kažu u Agenciji za borbu protiv korupcije?
- U Agenciji navode da je imovinska karta Šutanovca dostupna na njihovom sajtu, što nije sporno. Međutim, iz te imovinske karte vidi se da ministar, zaključno sa 31. januarom ove godine, nije prijavio vlasništvo nad 1/10 stana na Vračaru u ulici Skerlićevoj broj 20, gde se trenutno gradi stambeno-poslovni objekat. Opravdano je pitanje da li je ministar svojim nečinjenjem prekršio zakon koji, pored ostalog propisuje da će se zatvorom od šest meseci do pet godina kazniti funkcioner koji ne prijavi imovinu Agenciji ili daje lažne podatke o imovini u nameri da ih prikrije.


Da li verujete da će Agencija preduzeti određene mere u ovom slučaju?
- Ne verujem baš mnogo, ali naše je da obaveštavamo javnost i da se nadamo. Slučaj stanogradnje ministra Šutanovca je veoma kompleksan i njegovo rešavanje treba da ilustruje političku nezavisnost i jasnu opredeljenost Agencije za borbu protiv korupcije da se uhvati u koštac sa korupcijom u Srbiji.
 

Pašnjak od milion i po evra

Plac na Vračaru, na kojem Dragan Šutanovac, njegova supruga Marija i još devet investitora grade luksuznu zgradu, kupljen je prošle godine za 1,5 miliona evra, pokazuje dokumentacija do koje je došla "Pištaljka". Deo placa od dva ara na ovoj elitnoj lokaciji u Beogradu koji su investitori kupili od preduzeća "Trešnja d.o.o". u katastru je zaveden kao - "pašnjak prve klase"- kaže Radomirović.

Kako ste došli do informacije da ministar Šutanovac gradi?
- Javio nam je jedan anonimni građanin.


Mediji su preneli vašu vest. Da li je bilo poziva sa bilo koje strane?
- Ne, niko nas nije zvao povodom toga. Zanimljivo je da smo mi ranije objavljivali informacije o mnogim slučajevima korupcije, ali mediji to nisu prenosili. Sada su nas svi preneli, i to je izazvalo velike reakcije javnosti.


Kako to tumačite?
- Promenama nakon izbora, ali i previranjima unutar Demokratske stranke. Samo dve nedelje ranije nijedna relevantnija novina ne bi pisala o tome, sada se više ne ćuti. Šutanovac je ranije zapretio tužbom "Pištaljci" zbog teksta o povoljnom kreditu koji je njegov brat od strica dobio od Fonda za razvoj koji kontroliše Vlada Srbije. Izjavljivao je da nema nikakve veze s tim, ali mi novinari imamo pravo da istražujemo rad funkcionera.

2024 © - Vesti online