Petak 06.07.2012.
00:50
RTS

Nova koalicija u utorak, PUPS koči dogovor

Nova koalicija: Dinkić, Dačić, Krkobabić i, u pozadini, Palma

Aleksandar Vučić, Ivica Dačić i Mlađan Dinkić u utorak će potpisati koalicioni sporazum koji će biti uvertira za novu vladu Srbije, čiju okosnicu će da čine SNS, blok oko socijalista i Ujedinjeni regioni Srbije - pišu "Večernje novosti".

Nova većina imaće promociju 23. jula, kada će u Narodnoj skupštini biti izabran predsednik parlamenta, najverovatnije iz redova naprednjaka. Dan posle, mandatar Dačić predložiće zakonodavnom domu ministre, koji bi odmah posle toga trebalo da polože zakletvu. Tim činom i zvanično će početi da im teče mandat u petoj vladi od petooktobarskih promena.

Ovakav plan razrađen je u trouglu SNS-SPS-URS, čiji funkcioneri Jorgovanka Tabaković, Žarko Obradović i Verica Kalanović, užurbano rade na koalicionom ugovoru, koji će sadržati osam poglavlja i u kojem će se osim programskih načela budućeg ministarskog kabineta naći i šema raspodele 15 portfelja.

Naprednjaci i socijalisti još vagaju kako svoje kadrove da uklope u projektovani kaleidoskop izvršne vlasti. Nezvanično, vodi se velika bitka za bezbednosni sektor, a sve su, navodno, zakomplikovali apetiti PUPS.

Spekuliše se, naime, da je zamenik predsednika partije penzionera Milan Krkobabić svojom listom želja pomrsio računicu pregovaračima. On je, navodno, sada pikirao fotelju ministra trgovine, a prethodno je bio "zagrizao" za stolicu guvernera Narodne banke Srbije.

Bez obzira na ova natezanja, glavni akteri veruju da će dogovor uskoro biti obelodanjen.

2024 © - Vesti online