Četvrtak 05.07.2012.
00:42
vecernji.hr

Puhovski: U Jasenovcu ne sme da se čuje hrvatska himna

Žarko Puhovski razbesneo hrvatske veterane
 

Politički analitičar i profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu Žarko Puhovski izazvao je burne reakcije na skupu posvećenom Blajburgu kada je rekao da u Jasenovcu ne bi smela da se izvodi hrvatska himna.


Okrugli sto održan je u Udruženju vojnih invalida Domovinskog rata, koji su ispunili salu do poslednjeg mesta. Puhovski je rekao da je Blajburg bio dobro organizovan zločin i da Hrvatska treba da ga obeležava, prenosi hrvatski "Večernji list".

"Ne mislim, međutim, da mesto sećanja treba da bude Blajburg, jer je njime manipulisano, pa se govori da su u najvećem broju stradali Hrvati, ali je istina da je tamo bio veliki broj žrtava Srba, Slovenaca, Rusa i Čerkeza", dodao je Puhovski.

On smatra da bi mesto sećanja trebalo da bude u Hrvatskoj, Markovo polje u Sesvetama ili negde drugde. "Šta god odabrali, na tom mestu ustaške uniforme ne smeju da budu zabranjene, jer su i oni među žrtvama, kao što mislim da u Jasenovcu ne sme da se izvodi hrvatska himna, jer su njome svako jutro budili logoraše", rekao je Puhovski i izazvao urnebes u dvorani.

U usijanoj atmosferi publika je Puhovskog zasula salvama uvreda i uzaludni su bili svi napori organizatora, pukovnika Mirka Ljubičića Švepsa, da smiri prisutne. Puhovski je, nadglašavajući prisutne, uspeo da kaže da je i gradska uprava Dahaua posle Drugog svetskog rata odlučila da više nikada neće istaći nemačka zastavu, "što ne znači da Dahau nije u Nemačkoj, nego da se iskazuje poštovanje prema žrtvama".

Veterani su na to reagovali još žučnije i zahtevali da se Puhovskom oduzme reč, uz obrazloženje da više ne sme da ih vređa. Pre nego što je odustao od daljeg govora, Puhovski je samo uzvratio: "Ako vam je za utehu, uskoro idem u penziju i neću to još dugo raditi", prenosi "Večernji list".

2024 © - Vesti online