Ponedeljak 26.10.2009.
17:09 >> 17:09h
Tanjug

Odlazak iz vazdušne baze Manas

Vazdušna baza "Manas" u Kirgistanu

"Postojao je bilateralni sporazum Francuske i Kirgistana o korišćenju baze koji su Kirgistanci raskinuli, pa su je naše trupe napustile početkom oktobra", rekao je neimenovani francuski diplomata agenciji Rojters.

On je dodao da je Francuska u bazi zadržala mali broj vojnika i dva aviona za dolivanje goriva. Francuska je Kirgistanu uputila predlog za povratak u bazu, ali još čeka na odgovor. Diplomatski izvori iz Španije takođe kažu da su bili prinuđeni da presele svoje snage.


Kirgistan, nekadašnja sovjetska republika, u martu je sa Francuskom i Španijom raskinuo sporazum o korišćenju baze. Biškek je tada onemogućio i trupe SAD da ostanu u bazi, ali je nakon toga američkim vojnicima dozvoljeno da ostanu u Manasu uz plaćanje veće rente.


Baza, koja uglavnom služi za snabdevanje energentima avijacije koalicionih snaga u Avganistanu, Vašingtonu i NATO-u je važna zbog toga što su energetske rute kroz Pakistan često na meti talibanskih ekstremista.


Ranije ove godine, nakon dobijanja pomoći od Rusije u iznosu od dve milijarde dolara, Kirgistan je saopštio da zatvara američku vazdušnu bazu Manas, ali je promenio odluku nakon što je Vašington platio 180 miliona dolara za dalje korišćenje.


U avgustu je vlada Kirgistana dozvolila i Rusiji da otvori novu vojnu bazu, uz jednu koju Moskva već ima na severu zemlje.

2024 © - Vesti online