Sreda 04.07.2012.
16:16
Press

Kraljevo: Pacijenti su umirali zbog loših rastvora

Pacijenti u ZC "Studenica" u Kraljevu umirali su zbog loših rastvora za dijalizu (foto:ilustracija)

Kuševija za ovu zastrašujuću činjenicu optužuje bivšeg direktora ZC Dragana Arsića i smatra da je on najodgovorniji za kupovinu loših rastvora za hemodijalizu i samim tim povećan broj umrlih. On tvrdi i da je direktor počeo da ga progoni kada je javno ukazao na zloupotrebe. Prvo je, kaže, trpeo mobing, a onda je i smenjen sa mesta načelnika anesteziologije.

 

Svi su primećivali

ZC "Studenica", kako navodi Kuševija, godinama nije potpisivala ugovore sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje.

- Fond je nabavljao kvalitetne rastvore i setove za hemodijalizu, dok je Arsić kupovao znatno skuplje, sumnjivog kvaliteta. Ti rastvori su se u toku hemodijalize kristalizovali. Kupovane su, takođe, i nekvalitetne dijafragme koje nisu na pravi način odvajale štetne materije. Razliku su čak i pacijenti počeli da primećuju posle zemljotresa, kada su bolesnici počeli na dijalizu da odlaze u Kragujevac. I dr Ružica Gordić, bivša načelnica hemodijalize, ukazivala je na nepravilnosti, međutim nakon toga je i ona smenjena sa funkcije - kaže Kuševija.

Pacijentkinja Lenka Vujović iz Kraljeva pre dve godine poslala je pismo ministru zdravlja i policiji o dešavanjima na odeljenju hemodijalize u Kraljevu.

- Mi smo hronični bolesnici i jedino nam je preostalo da se obratimo vama za pomoć. Mi to ne bismo uradili da se ne osećamo životno ugroženim, što potvrđuje veliki broj smrtnih ishoda neposredno posle dijalize u poslednjih mesec dana. U opremljenim setovima pri isključenju zaostaje krv, što utiče na našu krvnu sliku. Sterilizacija je jako loša ili je nema, na šta ukazuje i kompjuterski program koji blokira početak dijalize zbog nepotpune sterilizacije - navela je tada Vujovićeva u pismu ministru zdravlja.

 

Interesne grupe

S druge strane, bivši direktor Arsić tvrdi da uvid u stopu mortaliteta u Centru za hemodijalizu u Kraljevu pokazuje da nema ni govora o povećanju smrtnosti. On navodi da je smrtnost tokom hemodijalize i peritonealne dijalize u skladu sa domaćim, pa i evropskim prosekom.

- Posle obaranja centralnog tendera mi smo, poštujući zakon o javnim nabavkama, na samostalnom tenderu izabrali najboljeg ponuđača. I to po nižim cenama nego na tenderima fonda, iako nam to nije u opisu posla. Uz to, rastvori i setovi za dijalizu nabavljeni su sa svim sertifikatima Agencije za lekove. Ja sam žrtva određenih interesnih grupa, koje zastupaju drugog proizvođača lekova, i to će se pokazati na sudu - kategoričan je Arsić.

Inače, regionalna Lekarska komora za centralnu i zapadnu Srbiju odbacila je predlog ZC "Studenica" da se protiv dr Gorana Kuševije pokrene disciplinski postupak zbog povrede lekarske dužnosti.

2024 © - Vesti online