Sreda 04.07.2012.
07:02
Al Džazira

Arafata godinama trovali polonijumom?

Šokantni rezultati istrage Arafatove smrti
 

Arafat se razboleo iznenada i posle 17 dana iscrpljujuće bolesti u Ramali, palestinski lider otputovao je u vojnu bolnicu Persi u Francuskoj. Međutim, posle neutvrđene bolesti, Arafat je preminuo 11. novembra 2004. godine u svojoj sobi, a autopsija nikada nije obavljena.
 

Osam godina kasnije, u Univerzitetskom centru za sudsku medicinu u Lozani, na torbi su potražili tragove bilo kakvih konvencionalnih otrova. Naučnici su ispitivali uzorke njegove kose i testirali lekove, ali ništa nisu pronašli, pa je potražena pomoć Instituta za radijacijsku fiziku u Lozani, prenosi Al Džazira.
 

"Otkrivanje šta je na kraju ubilo Jasera Arafata zahteva visokospecijalizovane uređaje, kakve nećete naći u bolnicama. Zato su Arafatovi uzorci doneti ovamo - u Institut za radijacijsku fiziku. Rezultati su zapanjujući", rekao je Klejton Svisher.
 

"Ovde imamo i kapu koji je nosio kad je napustio Ramalu. Uzeli smo nekoliko uzoraka sa različitih lokacija i zaključak je da smo u ovom uzorku otkrili prisustvo značajne količine polonijuma. Svi ovi uzorci su sa ličnih stvari gospodina Arafata, koje sadrže vidljive biološke mrlje. Izvršili smo merenje na ovim mrljama, koja su pokazala da je prisutna abnormalna, neuobičajena količina polonijuma", rekao je Fransoa Bohu, direktor Instituta za radijacijsku fiziku. Polonijum 210 je tip koji se proizvodi u nuklearnim reaktorima.

2024 © - Vesti online