Utorak 03.07.2012.
22:19
NIN

Tadić: Nova vlada po želji tajkuna

Tadić: Tajkuni finansirali DS, ali sam ih ja oterao
 

On je dodao i da su neki od srpskih tajkuna želeli da mu vide leđa jer su "prvi put u poslednjih 20 godina predstavnici te socijalne grupacije morali da čekaju na sastanak kod njega, a ne da ulaze na otvorena vrata".
 

"Tada je nastala ova vrsta odnosa, zbog kojeg su želeli da mi vide leđa. Oni ostvaruju svoje interese, iako, sasvim sigurno, neki od njih imaju mesto u srpskoj privredi, mogu da doprinesu, ali po pravilima igre, ne tako što koriste privilegije koje im država obezbeđuje da uvećavaju svoje bogatstvo, što posluju u okolnostima gde ne pokazuju konkurentnost. Prethodne četiri godine, žao mi je što naša javnost nije upoznata, došlo je do prekida načina u komunikaciji između vlasti i predstavnika krupnog kapitala na način kako je to bilo u prošlosti i to je velika stvar za Srbiju", rekao je Tadić.

Nema pregovora sa SNS

 

Tadić je negirao da će podneti ostavku, i obajsnio da to od njega nisu tražili organi stranke. Na pitanje da li je moguća velika koalicija DS i SNS, te da li će on biti njen premijer, rekao je da nije prorok, ali i da u ovom momentu nema pregovora između te dve stranke na bilo kom nivou.

On je potvrdio da je vlada SNS-SPS-URS, ona koju tajkuni žele da vide. Na pitanje da li je to Miroslav Mišković odgovorio je:"Mislim da da. Verujem da je to" i dodao da je sasvim siguran da Mišković ne želi vladu u kojoj bi bili on i DS.

U intervjuu za NIN, Tadić je prihvatio da je odgovoran za rezultat izbora, i objasnio da ne želi da prebacuuje odgovornost, jer je on taj koji je izgubio predsedničke izbore. Naveo je i da se zalaže za ispitivanje odgovornosti i demokratske promene u DS, ali ne za čistku po principu staljinističkih metoda. Potvrdio je da je DS platila između ostalog cenu bahatih ljudi iz njenih redova i dodao da će, ukoliko se neko nezakonito obogatio iz DS, biti tretiran od strane pravosudnih institucija.

Kao svoju najveću grešku naveo je to što unutar DS nije inicirao promene i smene kada je bilo vreme.

"A zašto to nisam uradio, jer se nisam bavio DS nego sam obavljao funkciju predsednika Srbije, ja nisam imao fizičkog vremena da se bavim DS", naveo je Tadić.

2024 © - Vesti online