Utorak 03.07.2012.
17:52
B92

Za mlade u Srbiji ne dolaze bolji dani

Prioritet Vlade treba da bude briga o mladima
 

Životni uslovi mladih su sve lošiji i samo će nastaviti da se pogoršavaju ekonomskom krizom, ako briga o mladima ostane u nadležnosti jednog odseka ili uprave nekog od ministarstava, smatra Krovna organizacija mladih Srbije. KOMS isitče da zato sistematska briga o mladim građanima treba i mora da bude prioritet buduće Vlade Srbije.

Na okruglom stolu predstavnici organizacija koje se bave mladima, ali i zaposleni u institucijama za mlade, razgovarali su o daljim koracima civilnog društva u zagovaranju postojanja institucija i politika za mlade.

Zaključak okruglog stola je da u Srbiji nema, i neće biti, omladinske politike, a samim tim ni boljeg položaja mladih, bez funkcionalnog organa uprave na nivou države, koji može brzo, efikasno i fleksibilno da obezbedi koordinaciju različitih resora, institucija i aktera u procesu izrada i sprovođenja politike, kako bi svi postojeći resursi bili najbolje iskorišćeni, i to ne samo za dobrobit mladih, već i za društvo u celini.

Zaključeno je i da je potrebno veće angažovanje organizacija civilnog društva u periodu pre, ali i nakon formiranja Vlade, kako bi se nastavilo sa sistematskim rešavanjem problema mladih u Srbiji.

KOMS podseća i da je predstavnicima političkih partija i javnosti poslao platformu o mladima u kojoj je između ostalog istaknuto da je neophodno da se nađu mehanizmi za aktivno učešće mladih u procesima donošenja odluka kao i da je neophodno da se svi budući akti koji se tiču mladih donose u skladu sa postojećim i uz konsultaciju sa mladima.

Krovna organizacija mladih Srbije će narednih dana zahevati sastanke sa relevantnim političkim partijama kako bi im bila istaknuta neophodnost držanja kursa omladinske politike koji je formiranjem Ministarstva omladine i sporta 2007. godine uspostavljen.

2024 © - Vesti online