Utorak 03.07.2012.
12:43
Vestionline

Španija proslavila evropske šampione!

Ludnica u Madridu

Kraljevi fudbala doneli su veliki pehar šampiona Evrope u domovinu, a tamo su ih dočekale stotine hiljada ludih navijača i preko 50 medijskih ekipa. Već na aerodromu nije moglo da se diše, a kad je otvoreni autobus sa fudbalerima "furije“ počeo s defileom ulicama Madrida, čini se da je na ulice izašao ceo grad.

Iker Kasiljas i drugovi, obučeni u crvene majice s natpisom "Šampioni Evrope 2012“, pozdravljali su masu i pokazivali im veliki pehar. Sve je vrvelo od crveno-žutih zastava, klicalo se šampionu Evrope, uzvikivalo "Viva Espanja!“, a mnogi su spas od vreline potražili u mnogobrojnim fontanama glavnog grada Španije.

Više policijskih "marica“ pokušavalo je da omogući autobusu da uopšte može da se kreće, a reprezentativci Španije nekako su došli i do rezidencije kralja Huana Karlosa, koji im je čestitao na velikom uspehu.

"Veliko vam hvala što ste u ovim teškim vremenima za naš narod ulepšali život milionima Španaca i vratili im osmeh na lice. Vi ste naši heroji i ovo što ste uradili ostaće upamćeno u istoriji fudbala za sva vremena", rekao je kralj Španije.

Nakon prijema kod kralja kompletna ekipa u otvorenom autobusu na sprat "prokrstarila" ulicama Madrida i slavila sa navijačima. Naravno, kao i do sada krajnje odredište je bilo na trgu Sibeles, gde španski navijači tradicionalno slave velike sportske uspehe. 

Prenos finala EP sa Italijom (4:0), gledalo je 15.481.000 ljudi, odnosno 83,4 odsto televizijske publike u Španiji, što je apsolutni rekord te zemlje kada su u pitanju fudbalske utakmice.

Pored toga, zabeleženo je i rekordnih 16,5 miliona poruka na društvenoj mreži Tviter dok je trajala utakmica.

Pobedom nad Italijom, selekcija Španije postala je prva ekipa koja je osvojila tri trofeja zaredom na velikim takmičenjima i prvi tim koji je odbranio titulu na EP.

2024 © - Vesti online