Utorak 03.07.2012.
18:10
Beta

"Holandija podržava Srbiju na putu ka EU"

 Želim da nova vlada iskoristi taj široki mandat za dalji put ka Evropskoj uniji: Lauren Stokvis
 

"Rezultati izbora u Srbiji pokazuju da ubedljiva većina ljudi, političara i stranaka podržava put ka Evropskoj uniji. To je veoma čvrst mandat za buduću vladu da nastavi taj put, da preduzme neophodne mere i naredni korak, a taj naredni korak biće otvaranje pregovora", rekao je Stokvis u intervjuu agenciji Beta.

Podsećajući da je Srbija dobila status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji za vreme mandata odlazeće vlade, Stokvis je ocenio da glasači shvataju koje je koristi EU donela svojim stanovnicima i kako su napredovale zemlje centralne Evrope nakon ulaska u Uniju.

Holandski ambasador je ocenio da je Srbija dosta toga uradila u procesu evropskih integracija i da su dalji "neophodni koraci veoma jasni", a to je napredak u oblasti vladavine prava, efikasno pravosuđe, borba protiv korupcije, sloboda medija, preduzimanje mera za stvaranje otvorenog tržišta.

"Mislim da je to veliki mandat. Želim da nova vlada iskoristi taj široki mandat za dalji put ka Evropskoj uniji. Holandija to veoma podržava", rekao je ambasador Stokvis i poželeo "novoj vladi mnogo uspeha na putu ka EU".

Upitan o mogućnosti početka pregovora Srbije i Evropske unije, Stokvis je rekao da "to umnogome zavisi od toga koliko brzo Srbija može da ispuni neophodne kriterijume..., a jedna od oblasti je i bavljenje situacijom na Kosovu".

Povodom početka pregovora Crne Gore i Evropske unije, Stokvis je ocenio da je ta zemlja već dosta uradila, ali da pred njom stoji još dosta toga da uradi.

"Pregovori su otvoreni, veoma sam srećan zbog toga. ali to ne znači da je sve urađeno. Taj proces transformacije iz jednog u drugi sistem je veoma složen", rekao je on, dodajući da je veoma optimističan pošto Crna Gora ima snažnu želju da sprovede neophodne transformacije.

Kad je reč o medijskoj situaciji u Srbiji, ambasador Stokvis je ocenio da je dogovorena medijska strategija "veoma veliki korak napred".

"Izazov je sada njena primena. Projekat koji radimo zajedno, jeste da pokušamo da idemo dalje. Jedno je imati strategiju, strategija je samo papir, treba je prevesti u konkretne mere", rekao je ambasador Holandije.

On je takođe ukazao da su "sloboda izražavanja i sloboda medija od najvećeg značaja".

"Mediji imaju veliku ulogu u širenju informacija i komentarisanju tih informacija. Transparentnost vlasničke strukture i jaka medijska scena je nešto što može da pomogne građanima da shvate kakvo je stanje nacije i kako ići dalje", rekao je ambasador Stokvis.

2024 © - Vesti online