Utorak 03.07.2012.
06:32
Beta

Uzbuna u Meksiku zbog ptičjeg gripa

Virus je pogodio 1,7 miliona ptica, od kojih je 870.000 uginulo ili je pobijeno, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede u noći između ponedeljka i utorka.

Foto: Ilustracija

"Vanredno stanje zbog zdravlja životinja je uvedeno (...) s ciljem da se dijagnostikuje, spreči, suzbije i iskoreni virus avijarne influence tip A, podtip H7N3", piše u hitnom saopštenju Ministarstva, objavljenom u službenom listu.

Virus otkriven 20. juna, prenosi se "direktnim ili indirektnim kontaktom među životinjama, inficiranim proizvodima ili nusproizvodima", precizira Ministarstvo.

Svetska Organizacija UN za ishranu i poljoprivredu (FAO) potvrdila je u petak epidemiju u Meksiku i izvestila da je zaraženo 1,7 miliona pilića, od kojih je 870.000 uginulo u 10 farmi u meksičkoj državi Halisko, na zapadu.

Mere objavljene u ponedeljak obuhvataju karantin, likvidaciju, vakcinaciju i uništavanje zaraženih proizvoda. Ministarstvo poljoprivrede je navelo da živina iznosi 40 odsto ukupnog obima životinjske proizvodnje Meksika, te je zbog epidemije
toliki i ekonomski gubitak koji "jeste i biće nenadoknadiv".

2024 © - Vesti online