Ponedeljak 02.07.2012.
19:04
Kurir

Piši kao što misliš - mašina za pisanje mislima

Pisanje mislima - nije potreban ni jedan jedini pokret

Ovo neverovatno otkriće neće pomoći samo osobama s raznim ograničenjima ili bolesnim ljudima već će uticati na čitav svet.

Prema istraživačima, sistem je prvi ove vrste, koji prevodi misli neke osobe u slova i rečenice. Da stvar bude još bolja, sama mašina nije velika, kao običan laptop, i veoma se lako instalira za upotrebu, za svega petnaestak minuta.

Pisanje mislima funkcioniše tako što sistem pomoću magnetne rezonance prepoznaje određene misli kod jedne osobe i kretanje krvi u sivoj masi mozga. Svako slovo ili misao ima posebnu rezonancu, a sistem ga prepoznaje po određenom algoritmu i prebacuje na monitor kao reč. Čim se kompjuter priključi na glavu, bilo koja osoba može u roku od nekoliko minuta početi da piše bez pomeranja mišića ili izgovaranja reči.

Prema rečima naučnika, čitav sistem je testiralo više ljudi i on se pokazao kao funkcionalan, ali preostaje da se mašina prilagodi za širu upotrebu. Dodaje se da je ovaj napredak u komunikaciji sa mašinom veliki skok u budućnost, iako pisanje bez kucanja ili olovke samo po sebi ne predstavlja nešto veliko. Na ovaj način ćemo mašinama moći da izdajemo naređenja, ili čak da komuniciramo sa njima.

2024 © - Vesti online