Ponedeljak 02.07.2012.
14:04
B. Simonović - Vesti

Nemci ojadili Ruse



Istražni sudija kotorskog suda Špiro Pavićev je ovih dana krenuo u rasplitanje zamršenog klupka prevara i malverzacija koje su godinama, navodno, činila trojica nemačkih državljana, Andreas Sholc iz Berlina, njegov sugrađanin Roland Dur i Tomas Mašel Mali iz Štamsrida, koji već godinama žive i nesmetano rade u Kotoru.


Njima je na dušu stavljeno krivično delo prevara u produženom trajanju, odnosno da su lepim pričama i obećanjima da će na području Prčnja podići superluksuzno naselje, za više od deset miliona ojadili 44 ruska državljanina, koji su se polakomili i požurili da kupe stanove i obezbede mesto pod suncem u Prčnju, u jednom od najlepših i najatraktivnijih mesta u Boki Kotorskoj.

OD OBEĆANJA OSTALI SAMO BILBORDI: Prevara u Prčnju
 


Kako tvrdi zastupnik oštećenih Rusa, podgorički advokat Zoran Piperović, od silnih obećanja ostala je samo jedna tabla na budućem gradilištu i tri davno započete i nedovršene vile. Već dve godine je, naime, prošlo od "tvrdo" datog roka za završetak obećanog luksuznog naselja Seagarden residences, investitori su izmirili svoje obaveze, a od naselja ni traga:


- U ovom slučaju se, evidentno, radi o klasičnom organizovanom kriminalu - kaže advokat Piperović - u kojem više lica iz inostranstva, uz pomoć određenih struktura u Crnoj Gori, a posebno jedne advokatske kancelarije koja se često pojavljuje u sličnim sumnjivim transakcijama, tri godine drže u zabludi ljude koji su u želji da dođu do stana uložili svoj nemali novac. Uzeli su im više od deset miliona evra, vršili registracije i preregistracije i na kraju od svega ništa.

Zoran Piperović


- Sada se prvenstveno postavlja pitanje: zašto i strani državljani koriste teritoriju Crne Gore da organizovano pljačkaju one koji žele da investiraju ovde? Oni, očigledno znaju da će proći nekažnjeno kako su prošli i u slučaju Zavale. Znači li to da i u ovom slučaju iza osumnjičenih stoji neko moćan, neko ko je strpao u džep više od deset miliona evra? - pita Piperović.
 

Udruženje oštećenih


Četrdeset i četvoro ruskih državljana, uglavnom Moskovljana, "uletelo" je u posao nakon velike i pompezne reprezentacije koju su očigledno vešti Nemci napravili u Moskvi, grlato najavljujući buduće naselje u Boki Kotorskoj. Oni su sada organizovali posebno udruženje oštećenih u ovoj aferi i očekuju punu podršku i pomoć države Crne Gore u naporima da dođu do svog novca uloženog u projekat koji sada postoji samo na papiru i jednom bilbordu. 

2024 © - Vesti online