Nedelja 01.07.2012.
22:49
Beta

"Delo": Ako Dačićeva vlada preživi, Tadić je politički mrtav

Ivica Dačić i Boris Tadić nisu našli zajednički jezik
 

"Delo" piše da "ako je koji srpski političar svestan kada šta treba zaboraviti i kada se čega setiti sigurno je to Dačić, koji je 2008. izveo životnu političku trgovinu."

"Vođa socijalista je u stilu Miloševića u predizbornoj kampanji sa rečima 'Malo morgen!' Borisu Tadiću i Tomislavu Nikoliću, koji su bili uvereni u glatku pobedu poručio da prave račun bez krčmara," navodi list i podseća da je "na srpskim superizborima Dačić položio ispit i zbog toga, jer se Demokratska stranka i Srpska napredna stranka nisu mogle dogovoriti o velikoj koaliciji."

Delo, međutim, dodaje da "iako se u političkom pokeru pobeda osmehuje Dačiću, kamen spoticanja ostaje činjenica da se za krmu srpske vlade najverovatnije vraća bivši poverenik srpskog vožda, koji je nakon 2000. i narodnog ustanka bio skinut sa položaja i izručen" Haškom tribunalu.

Ako Dačić sastavi parlamentarnu većinu i novu vladu, koja bi preživela do kraja mandata, lideru DS Borisu Tadiću preti politička smrt, navodi Delo.

"Demokratska stranka uprkos tome nije potpuno bez aduta," piše list i dodaje da je "srpska vlada kupovala mir zaduživanjem", kao i da javni dug iznosi oko 55 odsto BDP, "Narodna banka Srbije sprečava drastičan pad dinara neprestanim zahvatanjem iz deviznih rezervi, a budžetski manjak je težak oko dve milijarde evra."

Demokrate, piše još Delo, mogu računati na to da je Dačiću "moguće prigovoriti na mnogo čemu" i da "nova vlada neće biti kadra rešiti novu krizu."

Demokrate može na vlast vratiti jedino "srpska repriza grčkog scenarija," zaključuje se u vikend izdanju lista.

2024 © - Vesti online