Ponedeljak 26.10.2009.
16:25
Tanjug

Pedofil na sudu, debata o kastraciji

Fransis Evrar

Fransis Evrar (63) proveo je gotovo polovinu svog života iza rešetaka zbog seksualnog zlostavljanja dece. U avgustu 2007.nekoliko dana po izlasku iz zatvora, oteo je jednog dečaka u gradu Rubeu, na severu Francuske, zaključao ga u garažu, drogirao i silovao.


Slučaj je izazvao ogroman gnev francuske javnosti, pa je vlada 2008. godine donela zakon koji omogućava vlastima da kriminalce zadrže u zatvoru pošto im istekne kazna, ukoliko procene da i dalje predstavljaju pretnju po društvo.


Evrar je početkom sedmice pisao predsedniku Nikoli Sarkoziju i zatražio da bude kastriran, kako bi se oslobodio pedofilskih nagona.


Međutim, hirurška kastracija je nelegalna u Francuskoj i predsednik nije javno komentarisao Evrarov zahtev, naveo je Rojters.

Evrarovo pismo i njegovo suđenje, kao i drugi slučaj u septembru kada je silovatelj, koji je nedavno pušten na slobodu, oteo i zadavio jednu ženu, podstakli su nekoliko ministara da se založe za pooštravanje kazne za seksualne prestupnike.


Premijer Fransoa Fijon izjavio je da vlada razmatra mogućnost primoravanja nekih prestupnika na hemijsku kastraciju, dok je ministarka pravde Mišel Alio-Mari izjavila da o fizičkoj kastraciji, kao opciji, treba da bude raspravljano, između ostalog, u parlamentu.


Francuska, zajedno sa nekoliko evropskih država, uključujući Švedsku i Dansku, dozvoljava "hemijsku kastraciju", odnosno primenu lekova koji utiču na smanjenje polnog nagona prestupnika, uz njihov pristanak.


 

2024 © - Vesti online