Nedelja 01.07.2012.
09:08
Alo

"Mladićevu crkvu" pomažu i Hrvati i muslimani


Kuber Pedi u zapadnoj Australiji je prvenstveno bio poznat po rudniku opala, sve dok nije otkrivena neuobičajena pravoslavna crkvica koja je od ove zajednice napravila pravu senzaciju. Kako je objasnio Milomir Belošević, predsednik srpske pravoslavne zajednice Kuber Pedija, održavanje košta mnogo novca i mnogo napora, ali zahvaljujući žiteljima tog mesta, nekako u tome uspevaju.


"Nemci, pa čak i Hrvati i muslimani, ma svako koga upitamo za pomoć, pomažu nam", kaže Belošević, a na pitanje šta u crkvi traži portet svoejvremeno najtraženijeg haškog begunca, odgovara: "On je u pritovru i još nije proglašen krivim. Neka sud odluči o tome".


Crkvu, između ostalog, krase i prelepi vitraži kroz koje se prelama spoljna svetlost. Ukrašena je i statuama svetaca isklesanim u steni, a procenjuje se da je stara koliko i "Biblija".

Ukoliko bi na posedu crkve takođe bio nađen opal, to bi pokrilo sve troškove obnove i restauracije, ali kako je objasnio Stojan Garlić, blagajnik srpske zajednice u ovom mestu, do sada ništa nije pronađeno, pa se i dalje oslanjaju na pomoć volontera i turista. Crkva za sada nema svog paroha, a pre nekoliko godina preminuo je poslednji sveštenik koji je brinuo o njoj.


"Teško je pošto se nalazimo u pustinji, a većina njih voli lepe kuće, luksuzne automobile i takve stvari", kaže Belošević. Dok ne bude pronađen dobrovoljac koji bi pristao da vodi ovu parohiju, vernici u Kuber Pediju sveštenike viđaju samo za veće slave, godišnjice i slične događaje, za koje ih blagosilja patrijarh.

2024 © - Vesti online