Nedelja 01.07.2012.
00:55
Večernje novosti

Srpski masoni otvaraju univerzitet

- Dogovorili smo se da jedna od naših misija, koja će doprineti napretku i UVLS, ali i našeg društva, bude osnivanje visokoškolske ustanove na kojoj će profesori i predavači biti srpski masoni i braća iz inostranstva. Za studente ćemo obezbediti stipendije, a potom i posao - kaže za ''Novosti'' Vladimir Marković, veliki majstor UVLS.

Foto: Ilustracija

- Cilj je da obrazujemo slobodne zidare, da podignemo kvalitet obrazovanja u Srbiji i sprečimo ''odliv mozgova“ u svet. Usvojili smo i projekat izgradnje čitavog masonskog kompleksa u kome ćemo napraviti novi hram i naš prvi univerzitet.

Planirano je da u Beogradu naredne godine sa radom, u iznajmljenim prostorijama, počne Akademija umetnosti, a da se do 2017. izgradi masonski univerzitet sa internatom. Biće to jedina javna institucija bratstva slobodnih zidara na Balkanu i po mnogo čemu jedinstvena u svetu.

Obedijencija Ujedinjene velike lože Srbije nastala je juna 2006. godine kao regularna, nezavisna i suverena slobodnozidarska organizacija, koja pod svojom zaštitom ima 20 loža u Beogradu, Novom Sadu, Loznici, Kruševcu, Zrenjaninu... Jedina ima svoje stalne hramove na Voždovcu i u Novom Sadu.

- Shvatili smo da su slabosti u obrazovanju glavni uzrok za razjedinjenost srpske masonerije. Želimo da što kvalitetnije obrazujemo mlade ljude i ostvarimo proces unifikacije srpske masonerije - objašnjava Marković.

Po njegovom shvatanju, suština masonerije je kraljevska umetnost stvaranja, dobrota i humanost. Pravi masoni su dobri ljudi sa vrlinama, kaže Marković, i kao primer navodi pisca Milorada Pavić, koji je bio ''divan i plemenit brat“.

UVLS je već otpočela dijalog sa Regularnom velikom ložom Srbije (RVLS) oko ujedinjavanja i stvaranja jedinstvene srpske obedijencije, kako bi se ispoštovao princip bratstva da u jednoj državi postoji samo jedna velika loža.

- Za proces objedinjavanja dobili smo podršku pet Ujedinjenih velikih loža Nemačke i Velike lože Austrije. Njihova braća će biti medijatori dogovora članova UVLS i RVLS, kao dve jedine legitimne obedijencije u Srbiji - otkriva Vladimir Marković detalje.

Prvi razgovori počeće u avgustu. Proces unifikacije srpske masonerije predviđa da UVLS i RVLS, koje imaju po 500 aktivnih članova, prvo između sebe razmene priznanja, a potom da usvoje novo ime i deluju jedinstveno.

2024 © - Vesti online