Subota 23.01.2010.
12:37
Tanjug

Bolivija proizvodi "koka-kolu" sa kokainom

Takvu kolu će moći da kupi svaki turista, što će toj zemlji, kako očekuju njeni zvaničnici, pomoći da poveća plasman kokaina koji se u Boliviji proizvodi legalno.

U vladi smatraju da to predstavlja normalnu meru "podrške agrarnom sektoru", objavljeno je u lokalnim glasilima.

Ideju "vraćanja izvorima" izneli su seljaci bolivijske oblasti Kokačamba, a predsednik te zemlje Evo Morales joj je dao "toplu podršku".

Recept Pembertona obuhvata, inače, mešavinu ekstrakta od tri dela listova koke i jednog dela oraha kole.

Nezamenjiv sastojak koka-kole

Dugim rečima, u "pravoj" bolivijskoj "koka-koli" kokaina treba da bude jedva nešto manje nego kofeina. Pemberton je smatrao da je kokain neškodljiva zamena za alkohol i preporučivao ga kao pomoć za zavisnike od morfijuma, a kokainskom kolom je lečio impotenciju.

U Boliviji se sada pod legalnim zasadima koke nalazi 12.000 hektara zemljišta, a uskoro bi se pod plantažama te biljke moglo naći, kako procenjuju lokalni poznavaoci situacije, oko 20.000 hektara.

Vlada Bolivije vodi, međutim, borbu protiv nelegalne proizvodnje kokaina, a od početka ove godine je već uništeno najmanje 29 ilegalnih pokretnih laboratorija za proizvodnju te opojne droge. Svaka od tih laboratorija mogla je da proizvede po 145 kilograma tog izuzetno jakog narkotika dnevno, navodi bolivijska štampa.

2024 © - Vesti online