Subota 30.06.2012.
19:51
telegraf.rs

30 godina filma “Maratonci trče počasni krug”

 

Maratonci već 30 godina trče počasni krug! Jedan od najboljih srpskih filmova obeležava 30 godina od svog premijernog prikazivanja. Fraze iz čuvenog ostvarenja Slobodana Šijana, rađenog 1982. godine po scenariju srpskog pisca Dušana Kovačevića, i dalje su toliko aktuelne da gotovo nema osobe u Srbiji koja u svakodnevnoj komunikaciji ne koristi makar neku foru iz filma.

Kao što je mnogima poznato, radnja “Maratonaca” dešava se četiri godine pred početak Drugog svetskog rata. Glavni akteri filma su članovi porodice Topalović, koju čine šestorica muškaraca različitih generacija. Među njima vlada veliku sukob , jer najmlađi Topalović Mirko (25) ne želi da se bavi pogrebničkim zanatom, od čega decenijama živi njegova porodica. Njihov biznis, koji podrazumeva proizvodnju mrtvačkih sandruka, cveta, a uvodi se i nova tehnologija sahranjivanja, putem “savremenog” krematorijuma.

Mirko Topalović nije uopšte zainteresovan da se bavi ovim poslom. On želi da uđe u filmski svet, kojim je obsednut, sve zahvaljujući kumu Đenki. Mirko je zaljubljen u Kristinu, koja ne mari za njegovu pažnju, jer je zaljubljena u Đenku. Kristina je inače kćerka Bilija Pitona, “poslovnog partnera” koji nabavlja sanduke sa Topaloviće. Bili želi da povrati stari dug i ucenjuje Mirkovu porodicu. Takođe, on traži veći udeo u zaradi, pravičnu podelu u poslu i dobiti. Druga varijanta je da Piton uda Kristinu za Mirka i da tako dug uđe kao deo miraza, odnosno deo suvlasništva u firmi.

Pošto od toga nije bilo ništa, dolazi do obračuna među porodicama, gde se koriste sva moguća sredstva, uključujući i vatreno oružje.

Uloge u filmu tumačio je krem jugoslovenske i srpske kinemategrafije: Zoran Radmilović, Mija Aleksić, Danilo Bata Stojković, Bogdan Diklić, Pavle Vuisić, Jelisaveta Seka Sabljić, Bora Todorović, Mića Tomić…

“Maratonci” su bili nagrađeni brojnim domaćim i međunarodnim nagradama, među kojima su:

Pula: Zlatna arena za ulogu – dobitnica Jelisaveta Seka Sabljić

Vrnjačka Banja: Nagrada za dijalog

Montreal: Specijalna nagrada žirija

Marsej: Prva nagrada za scenario

Brisel: Nagrada za film

U Pozorištu na Terazijama premijerno je prikazan mjuzikl “Maratonci trče počasni krug”, rađen po uzoru na film i predstavu. Režirao ga je Kokan Mladenović, a mjuzikl je još na repertoaru.

U ime svih nas koji volimo ovaj legendarni film, želimo da zahvalimo autorima što nam već tri decenije ulepšavaju život Maratoncima. Uz molbu – snimite nam nastavak!

2024 © - Vesti online