Subota 30.06.2012.
18:27
Beta

"Dačić hrani srpski nacionalizam a preti Kosovu"

Bajram Redžepi

Redžepi je Radiju slobodna Evropa rekao da ima kratak odgovor na Dačićevu izjavu - "fontana želja i iluzije".

Dačić je 28. juna, povodom incidenata na Kosovu, rekao da Srbija na Kosovu nema bezbednosne snage, ali da će nova vlada Srbije "insistirati upravo na tome".

Analitičari na Kosovu ocenili su da je Dačić tom i sličnim izjavama "neprekidno provocirao" institucije Kosova. Analitičar Nuridin Ibiši tekao je Radiju slobodna Evropa da je poslednja Dačićeva izjava direktna pretnja Kosovu.

"Ovo treba shvatiti kao direktnu pretnju. Ta izjava ima za cilj da hrani srpski nacionalizam i da mu daje optimizam. To istovremeno ima za cilj da najavi novu opciju ultranacionalističke vlasti kakva je trenutno u Srbiji - braniti Kosovo po svaku cenu", rekao je Ibiši. Ibiši je naveo da bi institucije Kosova i međunarodni predstavnici trebalo da budu pažljivi, jer na severu Kosova "još deluju srpske ilegalne strukture".

"I mi i međunarodna zajednica trebalo bi da budemo pažljivi, pošto oni mogu da preduzmu neka dela, ne možda upadom specijalnih snaga, ali mogu nastaviti incidente na granici sa ilegalnim strukturama", rekao je Ibiši.

2024 © - Vesti online