Petak 29.06.2012.
22:43
Smedia

Skandal: Seksualno napastvovana 31 kadetkinja tokom obuke

Foto: Ilustracija
 

Unutrašnja istraga trenutno ispituje 12 muških vojnih instruktora koji su radili u bazi Lekland u San Antoniju. Šestorici od njih preti optužnica zbog nečasnog ponašanja, ali i moguće optužnice za silovanje i preljubu.

Pročitajte još: SAD: Elitni vojni kadeti siluju koleginice

Većina onih koji se nalaze pod istragom dolazi iz istog voda, čiji je zapovednik otpušten s dužnosti prošle nedelje. On nije optužen za seksualni prestup, ali je sklonjen s položaja zbog neprihvatljivog nivoa nečasnog ponašanja unutar njegove jedinice.

"Pokušavamo shvatiti šta se dogodilo, ne samo u ovim slučajevima za koje znamo, već i da saznamo da li je bilo još takvih slučajeva", kazao je general Edvard Rajs na konferenciji u Pentagonu. Dodao je i da su, prema njegovim saznanjima, sve 31 žene koje su prijavile zlostavljanje još uvek u vojsci.

Iako je Rajs ovaj skandal ocenio kao "lokalni problem", statistike sugerišu da je seksualno zlostavljanje raširena pojava u američkoj vojsci. Pentagon tako procenjuje da između 80 i 90 posto zlostavljanja nikad ne bude prijavljeno, jer se žrtve plaše sramote. Prošle godine prijavljeno je 3200 slučajeva seksualnog zlostavljanja u američkoj vojsci, a ministarstvo odbrane procenjuje kako je takvih incidenata bilo oko 19.000.

Zbog svega ovoga Pentagon razmišlja o tome da se pri obuci kadetkinja koriste isključivo žene instruktori.

2024 © - Vesti online