Petak 29.06.2012.
18:49
trojka.rs

BBC snima dokumentarac o jugoslovenskim pankerima

Foto: ilustracija
 

- Kontaktirao sam s producentom iz Londona koji radi dokumentarac: "Uticaj panka u komunističkim državama". Žele da snime film o pripadnicima ove kulturne grupe koja je formirala novi pogled na svet – kaže Saša el Hamed, čija će producentska kuća pružiti tehničku podršku.

Ozbiljnu ulogu u filmu imaće i Električni orgazam, jedna od najznačajnijih grupa 80-ih. Njen vođa Srđan Gojković Gile objašnjava da je Jugoslavija bila u drugačijoj situaciji od ostalih zemalja istično Evrope.

Živeli smo u socijalizmu i, za razliku od ostatka onoga što su iz engleske perspektive zvali gvozdenom zavesom, naša nije baš gvozdena, već od tankog, bušnog lima - priča Gile.

Legenda objašnjava kakav je uticaj pank imao na tadašnje društveno uređenje.

- A društveno uređenje jeste bilo okov sa gvozdenom kuglom oko naših vratova. Borili smo se protiv autoriteta s kojim nema rasprave i protiv torture političkog sistema. Borili smo se za slobodu – kaže muzičar šaleći se kako to baš partizanski zvuči.

On podseća i da smo, pored ostalog, u radnjama mogli da kupimo sva licencna izdanja engleskih bendova i da smo išli smo ukorak sa svetskim muzičkim trendovima.

2024 © - Vesti online