Petak 29.06.2012.
17:21
Blic

DS isključila Čanka u Vojvodini?

Lider LSV-a Nenad Čanak
 

Budući da su socijalisti svoj opstanak u pokrajinskoj vlasti doveli u pitanje stranački prvaci iz vojvođanskog dela DS kažu da će pokrajinsku vladu formirati samo sa SVM pošto nisu više spremni da trpe ucene Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Veliki zahtevi

Razlog za razlaz LSV i DS u Novom Sadu, kako "Blic" nezvanično saznaje, jeste veliki zahtev ligaša, koji su tražili ili mesto gradonačelnika ili predsednika gradskog parlamenta, čelno mesto u Zavodu za izgradnju grada, što je imala DS. LSV je insistrirala na pet predstavika u novoj gradskoj vladi uključujući i finansije, nekoliko javnih preduzeća i na kraju promene gradskog statuta, s kojim bi se ograničila prava gradonačelnika u slučaju da to mesto pripadne DS.

Da je u pregovorima između DS-a i LSV-a debelo zapelo potvrđuje glavni pregovorač ispred LSV-a Bojan Kostreš.


- U ovom trenutku izvesnija je gradska vlast u Novom Sadu u kojoj neće biti Lige socijaldemokrata Vojvodine, a činiće je DS, SPS, DSS, SRS i "Dveri" ukoliko se takva odluka donese LSV će sa velikim zadovoljstvom otići u opoziciji - kaže Kostreš.


Što se eventualnog učešća SPS-a u pokrajinskoj vlasti tiče, on je izričit da za njih nema mesta “sad kada je ozvaničena koalicija između socijalista, naprednjaka i URS-a u republičkom parlamentu i dogovoreno formiranje nove vlade” .


- Nama je DS dugogodišnji partner, ali ako DS može i s Ligom i s "Dverima" i ako im je najvažnije to da budu u vlasti bez obzira na to s kim su, onda neka im je srećan put - naglasio je zamenik predsednika LSV-a.


U Vojvođanskom odboru DS podsećaju da je njihova stranka “za sada na pokrajinskom nivou napravila koaliciju samo sa SVM kao i sa jednim poslanikom LDP i da će sa eventualni partnerima tek razgovarati.


Lider Saveza vojvođanskih Mađara i predsednik pokrajinskog parlamenta Ištvan Pastor, podseća da je njegova stranka odbila poziv socijalista o učešću u formiranju republičke vlade zbog sporazuma sa DS.


- Što se tiče sastava pokrajinske vlade, nije na meni da odlučujem, već na mandataru - kaže Pastor.

2024 © - Vesti online