Petak 29.06.2012.
12:30
Beta

Tihomir Purda traži odštetu od Srbije

Hrvatski veteran Tihomir Purda uputio zahtev Srbiji da mu plati odštetu za 57 dana provedenih u zeničkom zatvoru zbog optužbi za ratne zločine
 

"Očekujem da mi nadoknade vreme koje sam proveo u zeničkom zatvoru, ali i da meni i mojoj porodici nadoknade duševne boli koje smo pretrpeli", rekao je Purda, a prenosi danas zagrebački Večernji list.


Njegov advokat Krešimir Krsnik objasnio je da je zahtev upućen putem međunarodne pravne pomoći i da se sada čeka predlog za nagodbu. 


"Ako on izostane i ne dođe do mirnog rešenja, pokrenućemo parnicu s konkretnim novčanim iznosom. Zasad ne bih spekulisao, treba utvrditi duševne boli što ih je pretrpeo Tihomir", rekao je Krsnik za riječki Novi list.

Purda tuži BiH, a ne Srbiju

 

Kosorova krstila Purdinu ćerku

Hrvatski državljanin Tihomir Purda uhapšen je 5. januara 2011. na graničnom prelazu Orašje u BiH po međunarodnoj poternici Srbije.

Purda je u pritvoru u BiH proveo skoro dva meseca dok Srbija zbog nedostatka dokaza nije odustala od optužbe da je sa još dvojicom saboraca, Dankom Maslovim i Petrom Janjićem Tromblonom, ubijao ranjenike JNA početkom novembra 1991. u Vukovaru. Posle odustajanja Srbije od gonjenja Purde, Sud BiH ukinuo mu je pritvor 3. marta 2011. godine.

2024 © - Vesti online