Četvrtak 28.06.2012.
14:27
Vestionline

WTA uvodi aparat za merenje nivoa stenjanja

Buka u modi - Marija Šarapova

Kako se navodi, ženska teniska asocijacija (WTA) napravila je dogovor sa grend slemovima i ITF-om da se razvije uređaj koji bi objektivno merio nivo stenjanja na terenu - nešto kao "čelendž za buku".


"Vreme je da izbacimo preterano stenjanje iz igre za buduće generacije", rekla je izvršna direktorka WTA Stejsi Alaster.


Cilj je da se uvede novo pravilo koje će uspostaviti granicu dozvoljene buke, a zasnivaće se na analizi sakupljenih podataka u vezi sa time.


"Ono što je poenta jeste da želimo da uvedemo objektivno pravilo upotrebom tehnologije kako bismo olakšali posao igračima i sudijama", dodaje Alasterova.


Zvaničnici WTA konsultovali su se sa stručnjacima u oblasti sportske nauke, ali i sa trenerima i teniserkama. Sadašnju generaciju ovaj plan neće pogoditi.


"Ono što je jasno jeste da bi momentalno uvođenje tog pravila naškodilo postojećoj generaciji teniserki. Biće potrebno vreme, ovo je kolektivni napor celog sporta i potrebno nam je da svi učestvuju", kaže Alasterova i dodaje da je sadašnje pravilo "ometanja" i suviše subjektivno.

"Šta je preglasno? Šta je predugo? Moramo da ponudimo sudijama objektivni parametar", zaključila je izvršna direktoka WTA.

2024 © - Vesti online