Petak 29.06.2012.
04:44
Vesti

Nordam (opet) spreman za azilante

Najstariji srpski imigranti sigurno se sećaju Nordama: Za nekoliko nedelja se otvara novi prihvatni centar za azilante
 

Posle više odlaganja i ozbiljnih protesta lokalnih stanovnika, koji se protive otvaranju azilantskog centra, građevinski radnici ovih dana završavaju poslednje radove na Pritvornoj jedinici Jangah Hil za čiju izgradnju je Federalna vlada izdvojila 125 miliona dolara.
 

Migrantski centar je okružen bodljikavom žicom (kroz koju je puštena struja), a nadgleda ga čak 400 sigurnosnih kamera. U njemu će biti mesta za oko 600 muškaraca koji će biti smešteni u četiri bloka.
 

Centar bogatog sadržaja moći će da smesti 600 podnosilaca za azil

Migrantski centar u Nordamu izgrađen je na mestu nekadašnjeg prihvatnog centra, gde su dolazili emigranti većinom iz Evrope, među kojima i članovi srpske zajednice, kako bi odatle tražili prve poslove i započeli novi život u Australiji.
 

Za azilante je izgrađeno fudbalsko igralište, košarkaški teren, teretana i teren za odbojku. Oni će imati mogućnost da se obučavaju na kompjuterima, moći će sami da pripremaju obroke, uče engleski jezik, pohađaju nastavu kuvanja ili uče o australijskom načinu života.
 

U centru se neće koristi novac, već će svaki od azilanata imati mogućnost da zarađuje poene kojima će moći da kupuje kartice za telefonske pozive, cigarete, slatkiše ili lične potrebe. Učešćem u raznim aktivnostima i nastavi azilanti će nedeljno moći da zarađuju poene u vrednosti od 50 dolara.
 

U centru će biti zaposleno i 100 lokalnih radnika.

2024 © - Vesti online