Sreda 27.06.2012.
12:42
Vestionline

Đilas: SPS da otvoreno traži mesto premijera

U pisanoj izjavi dostavljenoj agenciji Beta, Đilas je poručio da je, ako te ambicije nisu razlog što vlada nije formirana i ako je do zastoja došlo krivicom DS-a, takođe stvar pristojnosti da se jasno i glasno kaže šta je problem.

"SPS ima pravo da raskine koalicioni dogovor, ali nema pravo da optuži DS da je kriv za raskid tog sporazuma", istakao je Đilas.

Pristojno bi bilo da kažu u čemu je problem: Dragan Đilas

On je naveo da dogovora nema iako je 50 dana DS potrošio na formiranje vlasti sa SPS-om prema dogovoru koji su te dve stranke postigle 8. maja i iako su u međuvremenu precizirani i principi i program po kojem će buduća vlada raditi.

"Iako DS nije imao ni jedan uslov osim odgovorne finansijske politike i odlučnosti u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije - dogovora nema. Iako je DS cetiri godine bio pouzdan partner SPS-u u vlasti i ni jednog momenta nije prilikom formiranja nove vlasti insistirao na kadrovskim rešenjima - dogovora nema", naveo je Đilas.

On je istakao da je, umesto toga, jedina tema koja se provlači po medijima u poslednjih mesec dana navodna želja Ivice Dačića da bude premijer i ambicija Mlađana Dinkića da preuzme kontrolu nad svim ekonomskim resorima u vladi.

"Pa ako je to razlog, pošteno je nakon cetiri godine saradnje da SPS izađe pred javnost i pred DS i da zahteva za Ivicu Dačića mesto premijera, pošteno je i da zahteva da se svi ekonomski resori prepuste na upravljanje Mlađanu Dinkiću, pa da onda svi zajedno znamo na čemu smo", ocenio je Đilas.

Prema njegovim rečima, kako god da se pregovori završe, važno je za buduće procese u zemlji da se bude iskren, da se i biračima i koalicionim partnerima, budućim i prošlim, jasno i glasno kaže istina.

Đilas je ukazao da se, umesto dogovora, u medijima sve više spekuliše o vladi Tomislava Nikolića, Ivice Dačića, Mlađana Dinkića, Bogoljuba Karića i Velje Ilića i o funkcijama i podelama resora unutar te nove većine.

"Niko ne pominje principe, niko ne govori o programu te vlade, niko se čak ni ne trudi da objasni kako se desilo da SPS i URS prave tako oštar zaokret i formiraju vladu sa SNS-om koji je za osnovu svoje kampanje imao afere za koje su optuživali direktno Ivicu Dačića, sa strankom koja od osnivanja SNS-a upravo Mlađana Dinkića nazivala najvećom štetočinom i grobarom srpske ekonomije i za koga su
tvrdili da će ga po dolasku na vlast uhapsiti", naveo je Đilas.

2024 © - Vesti online