Sreda 27.06.2012.
10:11
Blic

Najpoznatije plaćene ubice srpske mafije

Uništen automobila Boška Raičevića

Sagovornici "Blica", kriminolozi i policijski inspektori, istakli su nekoliko srpskih kriminalaca koji se mogu smatrati najtraženijim srpskim plaćenim ubicama. Svi su u bekstvu i na nalaze se na velikom broju poternica.

Kriminolog Igor Pešić kaže za "Blic" da su plaćene ubice u Srbiji "školu su izučile" tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji, a rutinu ubijanja stekle su tokom devedesetih.

"Zanimljivo je i da su svi oni bili povezani sa bezbednosnim strukturama, bilo vojnim ili policijskim. Iako svi imaju utisak da je vreme plaćenih ubica prošlo i sad na ulicama imamo ubistva koja po načinu likvidacije odaju utisak da ih je izvršio profesionalac. Plaćene ubice iz Srbije cenjene su u svetu i zbog toga ne treba nikog da začudi njihovo pominjanje prilikom nemira u Libiji ili sada u Siriji", kaže Pešić.

Željko Maksimović Maka

Željko Maksimović, Maka - Okrivljen za ubistvo policijskog generala Boška Buhe, nedostupan je srpskom pravosuđu od juna 2002. Pretpostavlja se da se krije u zemljama Južne Amerike.


Jedan od najpoznatnijih i najkrvoločnijih plaćenih ubica. Posle ubistva generala Buhe, mediji su pisali da je 90-ih godina Maka sarađivao i sa srpskom i sa crnogorskom DB. Navodno zbog te saradnje nije osuđen za ubistvo policajca Gorana Radulovića i ranjavanje njegovog kolege Dejana Stanimirovića 17. marta 1995. godine u haustoru zgrade u Ulici Svetozara Markovića u Beogradu.

Siniša Petrić na fotografiji drgui s leva

Siniša Petrić, Zenica - Glavni egzekutor klana Luke Bojevića, angažovanog na izvršenju atentata na dvojicu visokih funkcionera MUP Srbije po nalogu Milorada Ulemeka Legije i Darka Šarića, pripadnik najmonstuoznijeg ubice u Srbiji Marinka Magde i dalje je na slobodi.

Petrić slovi za "zver među plaćenim ubicama u regionu" trenutno je na poternici Interpola, i za njim intezivno traga srpska policija zbog sumnji da je poslednjih godina izvršio nekoliko profesionalnih likvidacija.

Milan Stojanović, Alen - Jedan od najtraženijih međunarodnih plaćenih ubica koji je osumnjičen da je likvidirao vođu glavnog narko-kartela istočne Afrike Ibrahima Akašu u Amsterdamu. Takođe, osumnjičen je za još desetine ubistava širom sveta, a hapšen je u Keniji. I dalje je nedostupan srpskom tužilaštvu.

Vojislav Raičević, Voja Amerikanac - Završio je obuku u SAD-u, odakle je došao u Srbiju. Sumnja se da je tokom devedesetih počinio oko 20 ubistva u Beogradu. Bio je poznat i po tome što je ubijao i "besplatno ako mu se neko ne sviđa". Za njim bezuspešno traga nekoliko svetskih policija, a neki izvori kažu "da su ga likvidirali oni koji su od njega naručivali ubistva".

2024 © - Vesti online