Sreda 27.06.2012.
00:09
Večernje novosti

Obradović: DS ćuti, a nas pritiskaju

Pritisak na SPS: Žarko Obradović
 

Na pitanje da li su naprednjaci ponudili Dačiću mesto premijera Obradović za list "Večernje novosti" kaže: "To lepo zvuči, pošto smo i pre izbora poručivali da bi naš predsednik Dačić bio izuzetan premijer. Ali ne znam koliko je tačno. U moru raznoraznih spekulacija, to može da bude i neka vrsta pritiska na SPS. Dok god od Dačića ne dobijem potvrdu, sve takve informacije doživljavam kao deo političke kombinatorike."

O spekulacijama da će se SPS okrenuti SNS, on je rekao da danas svako sa svakim razgovara, i zvanično i nezvanično.

“Više se ne gledamo preko nišana. To je za politički i stranački život dobro. Oporavak ekonomije, vođenje odgovorne socijalne politike, borba protiv kriminala i korupcije, priključenje EU i briga za očuvanje teritorijanog integriteta principi su na kojima ćemo insistirati, ma ko da sedi sa druge strane stola.” poručuje Obradović.

Obradović kaže da o resorima nisu pričali sa Borisom Tadićem i da se “funkcije” dele samo u medijima.

Žarko Obradović kaže da pregovori sa DS nisu stali ali da DS trenutno ćuti.

“Sporna je bila skupštinska većina koja bi podržala vladu. Takozvana krnja vlada, u koju bi osim naše koalicije i DS ušli i delovi URS i "Preokreta", nije odgovor na sadašnju ekonomsku, socijalnu i političku situaciju u Srbiji. To je javno rekla i Čankova LSV, ali smo samo mi na tapetu. Kao što je i na tapetu Ivica Dačić od tzv. intelektualaca zbog hrabrosti da javno kaže Srbiji šta misli, što je za nas neprihvatljivo. Zato je neophodno pronaći rešenje koje će garantovati stabilnost i uspšenost buduće vlade.” poručuje Obradović.

O pitanjima resora Obradović opet napominje da se o tome nije pregovaralo, kao i da nikada prstom nisu uprli i rekli ''mi hoćemo taj i taj resor''.

"Ali, ako smo dobili duplo više glasova, logično je da mora biti i drugačiji odnos u novoj vladi. Nije to ucena. Nelogično je da ostanemo na istom broju ministarstava. Nije sve isto kao pre 6. odnosno 20. maja.”

Obradović je takođe izjavio da nije uredu što se priča da je samo SPS odgovoran što nema vlade - “Zašto se DS ili SNS, koje imaju više glasova od nas, javno ne izjasne gde je zakočilo?”

O “iznenadnoj ljubavi” sa Dinkićem, Obradović kaže da su u vladi korektno sarađivali sa njim, i da je sada interes da se što pre oformi stabilna skupštinska većina. Da li će uz SPS i DS biti URS i LDP, Obradović poručuje da bi to trebalo pitati demokrate, navode ''beogradski mediji''.

Na pitanje da li ovo odugovlačenje odgovara velikoj koaliciji, pošto Srbiju verovatno očekuju bolni zahtevi EU vezani za Kosovo, Obradović kaže da tu ideju nisu isključivali ni pre izbora, pa neće ni sada.

“U politici je sve moguće. Samo mi nemojte reći da demokrate ne pregovaraju sa naprednjacima. U najmanju ruku pričaju neformalno, barem koliko i drugi.”

Na pitanje da li bi SPS bio deo tog velikog saveza, Obradović kaže NE!

“Ne. Mirne savesti bismo otišli u opoziciju i na sledećim izborima bili bismo još jači. Ne verujem koliko bi velika koalicija bila dobra za Srbiju. Takvi savezi su obično kratkog daha.”

2024 © - Vesti online