Ponedeljak 25.06.2012.
20:09
telegraf.rs

50 dana bez vlade: Srbija izgubila 2.500.000.000 €

Foto: Arhiva
 

Ni 50 dana od izbora i pregovora o formiranju vlade, Srbija ne zna ko će u njoj biti!

Dok nam se bojažljivo najavljuje poskupljenje struje i do 80 odsto, a zdravstvo kuka o dugovanjima koja su narasla na milijardu evra i prete urušavanjem čitavog sistema, gomilaju se problemi koji čekaju lidere stranaka da se izdogovaraju, piše Telegraf.

I dok pregovarači tvrde pazar, ceh plaća Srbija, i to u stotinama miliona evra. Prema prognozama ekonomista i privrednika, svaki dan bez vlade državu košta 50 miliona evra! Dakle, od izbora do danas 2.500 miliona evra! I ono što je prethodno zarađeno, tvrde ekonomisti, istopilo se lelujanjem kursa dinara.

Iako je prethodne nedelje pominjan ponedeljak kao dan u kome će sve biti jasno, od glavnih pregovarača još ni glasa. Novi termin za “dan D” je, kako su najavljivali, bio tokom minulog vikenda, kada je lider SPS-a navodno trebalo da prelomi na koju će stranu, odnosno DS da odluči da li će mu ustupiti premijersko mesto.

I taj vikend je prošao, a od političara niko ne želi da se oglasi, tako da građani sve informacije “nezvanično saznaju” od “neimenovanih izvora”.

Potpredsednika SPO-a Aleksandar Jugović apeluje na političke aktere da u tom procesu zaborave stranačke apetite i ocenjuje da “cenkanja, ucene i slični oblici srpske političke borbe moraju ostati po strani”.

- Tužno je gledati kako se sve pretvorilo u lov za plenom, dok se tajkuni najbolje snalaze i osećaju na ovom neobičnom srpskom safariju – keže Jugović.

Neodgovorno je što ni za dva meseca nije formirana nova vlada, a najveću odgovornost snose stranke koje su okupljene oko politike da EU nema alternativu, smatra Petar Petković iz DSS-a.

- Srbija i njeni građani su postali taoci jednog neviđenog grabeža za fotelje i borbe stranaka kada su u pitanju ministarska mesta. Nijednom građaninu Srbije nije jasno zašto posle dva meseca nije formirana vlada, niti je bilo kome jasno koja su to politička i programska pitanja koja su sporna kada je u pitanju dogovor oko formiranja vlade – ističe Petković.

Lider PUPS-a Jovan Krkobabić očekuje da dogovor o formiranju vladajuće većine bude brzo postignut. Na pitanje da li je tačno da dogovora s Tadićem nema jer Dačić čeka predsednika Tomislava Nikolića da se vrati iz Ria, odgovara:

- Ne mogu da kažem da smo čekali Nikolića.

2024 © - Vesti online