Ponedeljak 25.06.2012.
14:36
Beta

Saniteti iz Gnjilana parkirani - ni KS ni GL tablice

Jedne tablice im ne priznaju, druge im ne daju

Srbi u Kosovskom pomoravlja žale se da nemaju slobodu kretanja jer ne mogu da se kreću Kosovom bez tablica koje izdaje MUP Kosova. To posebno pogađa zdravstvene ustanove, jer ne mogu da koriste vozila.

Na osnovu Sporazuma o slobodi kretanja Beograda i Prištine, kosovska vlada je usvojila uredbu kojom se propisuje oduzimanje tablica ali i vozila s registarskim oznakama koje MUP Srbije izdaje za gradove na Kosovu i Metohiji. Kosovska vlada je najavila dodatnu priliku za Srbe koji žele da uzmu kosovske tablice.

Trajković je rekao da Zdravstveni centar Gnjilane, koji je od 1999. godine izmešten u selo Šilovo, od 1. juna može da koristi samo jedno vozilo, ono koje je registrovano u Petrovcu na Mlavi. Istovremeno, desetak ambulantnih vozila sa GL tablicama (oznaka za Gnjilane) stoji u dvorištu centra.

"Preregistracija na KS (kosovske) tablice važi samo za privatne automobile, a ne i za sanitetska i ambulantna vozila. Direktorka Jelica Krčmarević se obratila Ministarstvu zdravlja Republike Srbije povodom problema sa preregistracijom, a odgovor još čekamo. To jedino sanitetsko vozilo koje možemo da koristimo ni u kom slučaju nije dovoljno za sve potrebe", kazao je Trajković.

Prema njegovim rečima, sanitetskim vozilom sa registracijom Petrovca na Mlavi uglavnom se prevoze bolesnici na dijalizu u Zdravstveni centar Vranje, ali za porodilje ili pacijente koji moraju u Niš ili Beograd nema prevoza.

"Zdravstveni centar Gnjilane je jedina takva ustanova u Kosovskom pomoravlju, imamo i dnevnu bolnicu i odeljenje ginekologije, a za porodilje je pre 1. juna obezbeđivan ambulantni prevoz do KBC Gračanica, ili do bolnica u Kosovskoj Mitrovici i Vranju, dok se sada svako za prevoz snalazi sam", kazao je Trajković.

U Kosovskom pomoravlju, u opštinama Gnjilane, Kosovska Kamenica, Vitina i Novo Brdo, živi oko 30.000 Srba.

2024 © - Vesti online