Ponedeljak 25.06.2012.
11:17
Blic

Od zaraženih namirnica godišnje oboli 25.000 ljudi

Meso uvek treba uzimati iz rashladnih vitrina, što se podrazumeva i za mleko i mlečne proizvode, jaja...
 

Zbog upotrebe kontaminirane hrane, u Srbiji se godišnje beleži između 20.000 i 25.000 slučajeva crevnih zaraza, najviše tokom leta.

Da bi se to izbeglo, objašnjava dr Jelena Obrenović, epidemiolog i šef odeljenja za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti u Institutu za javno zdravlje Srbije “Batut”, namirnice treba kupovati isključivo u za to predviđenim objektima, i čuvati ih i spremati na adekvatan način.

- Sir, kajmak, meso, mleko i jaja uvek treba uzimati iz ispravnih rashladnih vitrina. Kupljeno meso u frižideru može da stoji 24 sata pre upotrebe, dok bi mleveno meso i ribu trebalo iskoristiti istog dana - ističe dr Obrenović.

Trajno mleko nakon otvaranja mora stajati u frižideru, a bezbedno ga je koristiti tri dana od otvaranja.

Posebnu pažnju treba obratiti na konzervisanu hranu koja može da izazove botulizam. Poklopac konzerve ne sme biti ispupčen, i treba pogledati datum proizvodnje, rok trajanja i deklaraciju.

Na šta obratiti pažnju

* Sveže meso ima svežu boju, elastičnu konzistenciju i svojstven miris
* Sveža riba ima sjajne škrge, bistre oči, svojstven miris i čvrstinu
* Konzerve moraju da imaju ravan poklopac
* Jaja ne smeju da imaju neprijatan miris
* Termički obrađena hrana mora se odvajati od sirove
* Obavezno prati ruke pre kontakta sa hranom i voditi računa o higijeni pribora

- Voće se čuva na sobnoj temperaturi, a povrće u frižideru. Namirnice je najbolje čuvati u staklenoj ambalaži, a povrće u papirnim kesama jer upijaju vlagu. Pre upotrebe voće treba oprati pod mlazom higijenski ispravne vode, kao i lisnato povrće i to list po list - kaže doktorka Obrenović.

Termički obrađena hrana mora biti odvojena od sirove, a to važi i za njenu pripremu, što znači da se ista daska ne može koristiti za sečenje i spremljenog i sirovog mesa.

Kuvana hrana na sobnoj temperaturi može da stoji dok se ne ohladi da može da se stavi u frižider i trebalo bi da se pojede u roku od dva dana.


- Za putovanje, hranu treba nositi u ručnom frižideru ili jesti suvu hranu. Mesne prerađevine treba izbegavati, a puter zameniti margarinom - savetuje dr Obrenović i dodaje da na je putovanjima najbolje piti flaširanu vodu i da treba izbegavati led.

U cilju zaštite potrošača i plasiranja bezbedne hrane životinjskog porekla, Veterinarska inspekcija će do septembra obavljati pojačane kontrole objekata koji nude ove vrste namirnica.

2024 © - Vesti online