Utorak 26.06.2012.
04:22
S. Princip - Vesti

Dobar život u zemlji doseljenika

Predstavnici etničkih zajednica u Sidneju
 

Među građanima koji su upisali da kod kuće govore srpski, nalazi se njih 55.114, što je 0,3 odsto ukupnog broja Australijanaca. Inače, broj doseljenih Srba, kao i inače ljudi iz bivše Jugoslavije, u prošloj deceniji bitno je opao, o čemu ćemo u narednim brojevima.

Stambeni problem najteži

Godine 2006, 90,7 odsto domaćinstava plaćalo je kiriju koja je bila ispod 30 odsto njihovog prihoda. Lane je taj procenat opao na 89,6 odsto. Međutim, porastao je procenat domaćinstava koja plaćaju više od 30 odsto, sa 9,3 odsto pre pet godine, na 10,4 odsto lane.
Prosečna mesečna rata za stambeni kredit na nivou cele zemlje iznosila je 2006. godine 1.300 dolara. U 2011. godini, međutim, visina otplata je porasla za čak 38,5 odsto i u proseku iznosila 1.800 dolara mesečno.
Čak 9,9 odsto kupaca kuća prisiljeno je da više od 30 odsto prihoda izdvaja za otplatu. Pre pet godina bilo ih je 8,4 odsto.
Učešće domaćinstava koja poseduju svoju kuću palo je sa 34 na 32,1 odsto, dok je procenat stanara pod kirijom porastao sa 28,1 na 29,6 odsto.

Najnovija demografska slika Australije pokazuje da se menja njen multikulturalni sastav. Jer, kad se o doseljavanju radi, statistika beleži priličan porast imigranata iz Indije, Kine i sa Filipina, a pad priliva iz zemalja iz kojih se masovnije dolazilo neposredno posle rata, kao što su Italija ili Jugoslavija.

- Ovo značajno podiže kulturalnu mešovitost Australije - kaže izvršni direktor popisa Endrju Henderson.
 

U inostranstvu je rođen svaki četvrti Australijanac, a 43,1 odsto ima najmanje jednog roditelja koji je rođen van ove zemlje.
 

- Većina doseljenika ipak je i dalje iz Evrope, ali je primetan sada povećan broj rođenih u Aziji i drugim zemljama sveta - kaže gospodin Henderson. Najviše onih koji su stigli posle 2006. godine rođen je u Indiji - 13,1 odsto, a iza njih slede doseljenici iz Ujedinjenog Kraljevstva, sa 12 odsto.
 

Sve je više i Australijanaca koji ne dovode sebe u vezu sa nekom religijom. Taj procenat porastao je sa 18,7 na 22,3 odsto. Kad je o religioznom opredeljenju reč, najviše je hrišćana (61,1 odsto populacije, što je nešto niže nego pre, kada ih je bio 63,9 odsto).
 

Prvi put, statistika sadrži i brakove partnera istog pola (ranije su oni prikazivani kao de fakto partneri). Prema tim podacima, u Australiji je lane bilo 1.338 parova istog pola koji se smatraju venčanim, u poređenju sa još 32.377 parova istog pola koji navode da su u de fakto vezi.

U vremenima kada poskupljuje sve i svašta, za utehu je podatak da su statističari utvrdili da je značajno porastao procenat domaćinstava koja zarađuju više od 3.000 dolara nedeljno. U prethodnom popisu bilo ih je 5,5 odsto, a sada ih je 11,2 odsto.

Zaljubljeni u automobile

 

Dobar deo stanovnika živi sa sve manje para. Najalarmantniji je podatak da sada više od deset odsto domaćinstava plaća za stanarinu u iznajmljenom prostoru više od 30 odsto svojih prihoda. Otprilike isto toliko, deset odsto, dakle, ima i domaćinstava koja za stambene kredite daju 30 odsto prihoda, što je sama granica razumnog zaduživanja. Inače, cene stanovanja otišle su uvis svugde, a najviše u Zapadnoj Australiji, gde je rudarski bum podigao stanarine za čak 76,9 odsto u odnosu na raniji popis.


Inače, prosečna nedeljna stanarina na nivou cele zemlje iznosila je pre pet godina 190 dolara. Sada je 50 odsto viša i iznosi u proseku 285 dolara.
Australijanci zaista ne oskudevaju u automobilima. Skoro tri miliona domaćinstava poseduje dvoja kola, a sada 36,1 odsto njih ima potrebu za duplom garažom (pre pet godina - 35,5 odsto).

2024 © - Vesti online