Petak 22.01.2010.
15:42
Tanjug

Josipović: Nadam se da Tadić neće naštetiti Hrvatskoj

"Trebaju nam dobri odnosi"

Na pitanja novinara o mogućim posledicama govora predsednika Tadića u UN, povodom izjava odlazećeg šefa hrvatske države Stjepana Mesića da bi poslao vojsku na Republiku Srpsku, Josipović je rekao da bi bilo bolje da se govori o drugim temama.

"Potrebni su nam saradnja i dobri odnosi, a verujem u uzlaznu fazu odnosa između nas i Srbije. Takav govor neće naštetiti Hrvatskoj", ocenio je Josipović.

Tadićeva politička smicalica

 

Politički analitičar Damir Grubiša podseća da Tadić nije pred Savet bezbednosti pozvan zbog Hrvatske, već zbog Kosova. On tvrdi da se radi o "političkoj smicalici" kojom se pokušava skrenuti pažnja sa rasprave o Kosovu. Ako Hrvatska bude pomenuta, hrvatska misija pri UN mora primerenim diplomatskim putem kontaktirati sa svim članicama Saveta bezbednosti i objasniti im da je Mesićeva izjava istrgnuta iz konteksta, kao i da je novoizabrani predsednik Josipović rekao da ona nema nikakvog značaja, kaže Grubiša.

Nedavna Mesićeva izjava o slanju vojske ako bi Republika Srpska odlučila da raspiše referendum i najava da bi zbog toga predsednik Tadić u UN mogao optužiti Hrvatsku, izazvali su različite reakcije u Hrvatskoj.

Portparol ministarstva spoljnih poslova i evropskih integracija Mario Dragun smatra da se neće postići nikakav efekt istupanjem pred Savetom bezbednosti UN, ako se zaista namerava osvrtati na izjavu predsednika Mesića.

"Tadićev govor neće imati efekta, jer međunarodna zajednica zna za verodostojnost hrvatske politike prema BiH. Premijerka Jadranka Kosor i novoizabrani predsednik Ivo Josipović podržavaju teritorijalni integritet te države, konstitutivnost sva tri naroda u celoj zemlji i što tešnju saradnju među njima zasnovanu na dogovoru", kaže Dragun.

2024 © - Vesti online