Ponedeljak 25.06.2012.
01:16
Beta

Hrvatska danas slavi Dan državnosti

Sabor je 25. juna 1991. pokrenuo postupak razdruživanja od ostalih jugoslovenskih republika, što se u Hrvatskoj slavi kao Dan državnosti i predstavlja državni praznik.

Sabor je 25. juna 1991. pokrenuo postupak razdruživanja od ostalih jugoslovenskih republika, što se u Hrvatskoj slavi kao Dan državnosti i predstavlja državni praznik
 

Takvu odluku Sabor je doneo na osnovu referenduma, koji su Srbi iz Hrvatske većinom bojkotovali. Izlaznost na referendumu iznosila je 83,56 odsto, a 93,24 odsto građana koji su glasali izjasnilo za nezavisnost Hrvatske.

Agencija Hina navodi da je posredstvom međunarodne zajednice a radi lakših pregovora o razdruživanju među bivšim jugoslovenskim republikama, Brionskom deklaracijom utvrđeno tromesečno odlaganje primene Ustavne odluke donesene u Saboru 25. juna.

Po isteku moratorijuma, 8. oktobra 1991. godine, Hrvatska je jednoglasnom odlukom Sabora raskinula sve državno-pravne veze sa ostalim republikama tadašnje SFRJ i postala nezavisna država. Taj datum se obeležava kao Dan nezavisnosti.

2024 © - Vesti online